Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túl nagy árat fizettünk a bécsi döntésekért

Szöveg: Kecskeméti József |  2008. november 12. 10:18

Magyarország területe a két úgynevezett bécsi döntés értelmében 55 ezer négyzetkilométerrel nőtt. A határozat átvitt „eredménye” a független külpolitika feladása lett. Az 1947-ig érvényben lévő döntéseket a párizsi béke írta felül. Ennek következtében nem csak a megszerzett területeket csatolták el hazánktól, de újabb három falu is Csehszlovákiához került.

Magyarország a vesztes első világháború után szembe kellett, hogy nézzen a trianoni békeszerződés következményeivel. Északon a háború előtti magyar terület közel 19 százaléka került Csehszlovákiához. A keleti országrész jelentős részét (a Magyar Királyság területének 38,9 százalékát) Romániához csatolták a győztesek. Délen az elcsatolt részek egy része az újonnan megalakult Szerb-Horvát-Szlovén királyság része lett, míg egy másik jelentős területet az önállósodott Horvátország kapott. A győztesek egy kis részt Ausztriának is juttattak. Ez is része lett a később kialakult Burgenlandnak. Magyarország összességében terület kétharmadát, míg lakosságának egyharmadát veszítette el.

A Horthy Miklós kormányzó vezette kabinet azonban nem törődött bele a döntésbe. A hivatalos politikát az 1920-as években a revizionizmus jellemezte. Ugyanakkor arra a lehetőségre, hogy a trianoni békeszerződést Magyarország felülbírálja és az elcsatolt részeket visszaszerezhesse, egészen 1930-as évekig várni kellett. A hitleri Németország ugyanis ezekben az években tett kísérletet a versailles-i békeszerződések felülvizsgálatára. Ennek következtében először 1935-ben került vissza egy népszavazás következtében a Saar-vidék német fennhatóság alá. 1938-ban következett az Anschluss, vagyis Ausztria bekebelezése, valamint a Szudéta-vidék megszállása. A szintén 1938-ból származó müncheni egyezmény záradéka szerint pedig a prágai kormánynak rendeznie kell területi vitáit Magyarországgal és Lengyelországgal.

Október 9-e és 13-a között tárgyat egymással a cseh és a magyar küldöttség, melyet Kánya Kálmán külügyminiszter és Teleki Pál oktatásügyi miniszter vezetett. A megbeszélések nem hoztak eredményt. Közös nyilatkozat hiányában a müncheni egyezményt aláíró országok döntőbíráskodására bízták magukat a felek. A részes államok közül Franciaország és Anglia nem kívánt részt venni a folyamatba, így Magyarország sorsa német részről Joachim von Ribbentrop, míg olasz részről Galeazzo Ciano külügyminiszterek kezébe került. Az első bécsi döntést 1938. november 2-án hozták meg a felek. Ez nem volt más, mint egyfajta etnikai revízió. Visszakerült Magyarországhoz 11,9 ezer négyeztkilométer, csehszlovák, de még inkább szlovák terület, valamint Kárpátalja déli része.

1595881583
Összességében – egy 1941-es népszámlálás szerint – Magyarország lakossága a döntés után valamivel több, mint egymillió fővel nőtt. 1930-as csehszlovák adatok szerint csak a visszacsatolt felvidéki részről 852 ezer fő került át Magyarországra. Bár ennek a cenzusnak a hitelességét vitatták, de a szerint a „visszatért" lakosság 59 százaléka volt magyar, míg 34 százalékuk szlovák volt. Egy 1941-es magyar népszámlálás viszont arról tanúskodik, hogy a visszacsatolt területekkel közel 870 ezer fő került át Magyarországra. Ennek a népességnek pedig alig 10 százaléka volt szlovák, míg 84 százalékuk magyarnak vallotta magát. Magát az első bécsi döntést a nagyhatalmak még a nemzetközi jognak megfelelő verdiktnek tartották. 1939-ben azonban Csehszlovákia megszűnt, mivel Jozef Tiso kikiáltotta a független Szlovákiát.

Ezt követően Hitler megszállta Prágát. Magyarország pedig engedélyt kapott, hogy megszállhassa Kárpátalja függetlenségét kikiáltó részét is. Ekkor a magyar csapatok 12 ezer négyzetkilométernyi területet foglaltak el, s az országhoz csatoltak 496 ezer lakost is. Nekik csak mintegy 12 százaléka volt magyar. 1940. augusztus 30-án újabb bécsi döntést hoztak a tengelyhatalmak. Ennek előzménye az volt, hogy augusztus 14-16. között nem jutott dűlőre a román és a magyar tárgyalódelegáció. Németország és Olaszország el akarta kerülni a fegyveres konfliktust, ezért Bécsbe rendelte a feleket. A második bécsi döntés értelmében Magyarország 43,5 ezer négyzetkilométernyi területet – benne Székelyföldet – kapott vissza. A már idézett 1941-es népszámlás szerint a visszacsatolt területeken 2,5 millió ember élt. Közülük 54,6 százalék volt magyar, míg 43,5 százalékuk román volt.

A két bécsi döntéssel azonban hiába diadalmaskodott a revizionista politika. Magyarországnak gyaorlatilag fel kellett adnia külpolitikai önállóságát. Ennek egyenes következménye lett, hogy az ország ismét a veszetesek oldalán sodródott bele a II. világháborúba. Az 1947. február 10-ei békeszerződés pedig visszaállította Magyarország 1938. előtti határait és semmisnek nyilvánította a két bécsi döntést. Sőt. Magyarországnak a Szigetközben három falut még át kellett engednie Csehszlovákiának.