Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leopardok karrierje Afganisztánban

Szöveg: Háború Művészete |  2008. november 12. 8:03

Két évvel ezelőtt Kanada 17 darab Leopard 1 típusú tankot küldött Afganisztánba, hogy ezáltal hatékonyabb tűzerővel segítse az ott szolgálatot teljesítő katonáit.

Néhány vezető azonban úgy gondolta, hogy felesleges ilyen harcjárműveket alkalmazni a térségben, ennek ellenére döntés született a Leopardok Afganisztánba történő telepítéséről. Az eddigi tapasztalatok szerint, az ellenséget megfélemlítő tankok hatékony segítséget jelenthetnek a kanadai egységeknek.

Az eltelt idő alatt a harcjárművek bizonyították alkalmasságukat, és igen elrettentőnek bizonyultak az ellenséges tálibok ellen. Ugyanakkor problémák is adódtak a tankokkal, főként a forró időjárási körülmények jelentettek számukra valós problémát, a légkondicionáló rendszer hiánya miatt.

Ezen kívül a harcjárművek kora is egyre nagyobb gondot jelentett a kanadaiaknak.

Németország már korábban is felajánlott Kanadának 80 darab Leopard 2-es tankot megvételre, a kanadaiak azonban hezitáltak. Közben Hollandiából kedvezőbb ajánlatot kaptak, így közel 100 darab holland Leopard 2-es megvásárlása mellett döntöttek, darabonként 5.7 millió dollárért.