Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egri 60. gyalogezred húsvétja Csehországban

Szöveg: Bartók Béla | Fotó: archív |  2023. április 10. 10:57

1916-ban a csehországi Kuttenbergben (ma Kutná Hora, Csehország) töltötték a húsvétot a császári és királyi egri 60. gyalogezred pótzászlóaljának katonái. Több mint egy éve állomásoztak ott közbiztonsági okokból, miközben a császári és királyi 21. gyalogezred katonái Egerben készültek fel harctéri szolgálatukra. Nemigen feledtette velük a hazai emlékeket a távoli város ódon hangulata, sem a pomlázka nevű különös cseh húsvéti népszokás.

husvet3

1916. március végén, húsvét előtt három héttel Eger város tanácsa a csehországi kuttenbergi állomásparancsnokság kérésére a hevesi megyeszékhelyről odahelyezett császári és királyi 60. gyalogezred pótzászlóalja részére az ünnepek alkalmából hazafias gyűjtést rendezett. Az akciónak szép eredménye lett: egyrészt összegyűlt több mint 2300 korona, másrészt 2 hektoliter bor, sok dohánytermék, borotvák, ruhák és könyvek kerültek a katonák ajándékcsomagjaiba.

Egy fiatal tisztjelölt, Szabó Ernő levelet írt Egerbe Kuttenbergből, amelyben röviden bemutatta különös, mégis szomorú húsvéti pihenésüket. Levelében egy helyi hagyományról is beszámolt: „A »benszülöttek«-nek különös szokását figyelhettük meg. Nincs itt öntözködés, hanem ha szabad igy kifejezni, verekedés. Kis fűzfa vesszőből font korbács van a leányok kezében s evvel ütnek »finoman« a fiúkra, akiknek nincs ugyan korbácsuk, csak ha szereznek a lányoktól. Eleinte igen finoman ment, de később bizony nagyon elfajult. Mikor hazamentünk az esti korzóról, bizony, sajgott egy párnak egy kicsit a háta.”

husvet4

A levél szerint Szabó hadapród megütközött a furcsa húsvéti vesszőzésen, amit eléggé fájdalmasnak tartott, különös azonban a szemlélete, hiszen úgy írt a csehek („bennszülöttek”) egyik népszokásáról („verekedés”) mint valamilyen egzotikus és primitív ünnepről. A húsvéti korbácsolás katartikus, megtisztító erejű, termékenységet varázsló népszokás. Jutalma a locsoláshoz hasonlóan hímes vagy piros tojás volt. Az érdekes szokás neve „pomlázka”, ami a cseh ’pomladit‘, azaz megfiatalítani szóból ered, és szabad fordításban elpáholást jelent. Az egri húsvéti szeretet-adományok, amelyeknek összegyűjtésében a város egész közönsége sok szeretettel és áldozatkészséggel vett részt, nagy örömet okoztak a harctéren tartózkodó 60-as katonáknak.

(Forrás: Bartók Béla: A hatvanasok húsvétja Csehországban. Nagy Háború Blog, 2020.04.11.)