Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Egyesült Államok Super Tucanokat vásárolna?

Szöveg: JETfly |  2011. február 17. 20:13

A brazil Embraer vállalat a napokban bemutatta az Egyesült Államok légierejének az A-29 /EMB-314/ Super Tucano típusú kiképző-gyakorló és könnyű támadó repülőgépét. A bemutatóra az Új-Mexikó állam, Kirtland légibázisán került sor – nyilatkozta a brazil légierő vezetése.

A bemutatót az amerikai LASSD (Light Air Support System Demonstration) programja keretében tartották, mely tender szerint az Egyesült Államok légiereje, néhány kiképző-gyakorló és könnyű támadó repülőgépet szerezne be.

A Kirtland légibázisra a brazilok az 5951-es oldalszámú A-29B-t és egy C-130 Herculest küldtek, hajózókkal és műszakiakkal. A gépek a brazíliai Boa Vista légibázisról indultak, a közel 12 ezer kilométeres út során, tankolás céljából leszálltak a Trinidad és Tobago szigeteki Piarco, a Dominikai köztársaság Santo Domingo, a floridai Fort Lauderdale, a louisianai New Orleans, a texasi San Antonio ás az új-mexikói Albuquerque repülőtereken.

Tervek szerint az Egyesült Államok légiereje 20 darab kiképző-gyakorló és könnyű támadó repülőgépet vásárolna, melyeket az afganisztáni pilóták felkészítésére használnának. Továbbá az USA saját hajózóinak kiképzésére is vásárolna 15 példányt, melyek a külföldi pilótákat készítenék fel a kábítószer kereskedők és az illegális fegyvercsempészek ellen.

1595914255