Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az egyik legjobb típus, amin valaha repültem”

Új (forgó)szárnyakon: a H225-ös helikopter jelentősen növeli a légierő képességeit

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Pintér Ákos |  2024. március 25. 12:09

„Az egyik a legjobb típus, amin valaha repültem” – jellemezte a hazánkban tavaly rendszerbe állított H225M típusú közepes szállító helikoptert Rolkó Zoltán ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnokhelyettese, a folyamatosan zajló gyakorló repülések egyike előtt.

Február, július, majd ismét július – fontos hónapok ezek a H225M típusú szállító helikopterek hazai rendszerbeállítása kapcsán, nem hiába fémjelzik a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik mérföldköveként az első két forgószárnyas beérkezését.

2023 februárjában indult meg a hajózó és repülőműszaki személyzet átképzése az új típusra az Airbus Helicopters dél-franciaországi Marignane városban található gyártóközpontjában. Két oktató, berepülőpilótáén kívül, akik a teljes kiképzésüket kint kapták, a helikopterpilóták hazai gyakorlati képzése rá öt hónappal, júliusban indult meg, és azóta is folyamatosan zajlik, várhatóan idén júliusig.

A gyári átképzést követte az úgynevezett felhozó repülés, ami az alapmanőverekből áll: felszállás, leszállás, sebességmanőverek, fordulók és spirálok. A gyakorlat rendkívül fontos, része az éjszakai repülés, illetve az éjjellátó szemüveggel (NVG – Night Vision Goggles) történő feladatvégrehajtás is, nem beszélve a helikopter optikai berendezéseinek használatáról.

20240319_Szolnok_H225M_helikopter_PÁ (5)

„A digitális érába a H145M volt a belépő. A két típus nagyrészt megegyezik avionikai szempontból, ami szerencsés, hiszen a helikopterek specifikációit is meg kell szoknunk. Nyilván vannak fontos különbségek, hiszen a H225M nagyjából háromszor akkora és jóval bonyolultabb is, de az alapok ugyanazok, ez segíti az átképzést. Ez a típus nagyban elősegíti a helikopterdandár és általában a Magyar Honvédség légierejének képességnövekedését, elsősorban az éjszakai képességeivel és szenzoraival, műveleti területen pedig az önvédelmi képességek terén” – hangsúlyozza a típus előnyeit Rolkó Zoltán ezredes, hozzátéve, hogy a gép robotpilótája a világ egyik legjobbjának számít.

A speciálisan magyar igények szerint gyártott, elsősorban szállító feladatokra alkalmazott helikopterből jelenleg hatot rendszeresítettek a Magyar Honvédségben, és majd a további – várhatóan 2025-ig beérkező – tíz darabbal lesz teljes a flotta.

Kapcsolódó cikkek
high_tech_7_index

Honvéd high-tech

2024. február 4. 9:00

H225M_átképzés_Szolnok_MG (0)

Új típuson is szárnyalnak

2024. február 28. 10:45

H225M_ejtőernyős_ugrások_BL

Különleges ugrások

2024. március 16. 18:07