Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az elmúlt napok statisztikája: két helikopter és két vadászgép zuhant le

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. április 8. 18:54

Mint ahogy arról a napokban lapunkon is beszámoltunk, a kenyai légierő elveszítette egyik Mi-17-es helikopterét, a gép személyzete túlélte a balesetet. Az Afrikában lezuhant forgószárnyas mellett az amerikai tengerészgyalogság egyik CH-53 típusú helikoptere, az amerikai haditengerészet egyik Super Hornet gépe, illetve az orosz légierő egyik Szu-27-ese sem fog már többé a levegőbe emelkedni. Az elmúlt napokban lezuhant gépek híreiből szemezgettünk.

2011. április 6-án szerdán, helyi idő szerint 17 óra 22 perckor kiképzési repülés végrehajtása közben lezuhant az orosz légierő egyik Szu-27SzM Flanker típusú vadászbombázója. A gép Vlagyivosztoktól nem messze, Solovei Klyuch falu területén, a Tsentralnaya Uglovaya légibázis közvetlen szomszédságában csapódott a földnek. A pilóta sikeresen katapultált, a balesetet követően kórházba szállították, a napvilágra került információk szerint állapota kielégítő. A földön további személyi sérülés nem történt.

A Szu-27-es lezuhanásának oka eddig ismeretlen, a baleset körülményeit vizsgálják, több forrás ugyanakkor a hajtómű meghibásodásának tulajdonítja a balesetet. Szakértők szerint az eset kivizsgálása körülbelül egy hónapot vesz majd igénybe, ennek lezárultáig az orosz légierő felszállási tilalommal sújtotta a Szu-27SzM-eket. Oroszország távol-keleti részén 2010 őszén is lezuhant egy Szu-27-es, mely épp első tesztrepülését hajtotta végre felújítását követően. A harci repülőgép kétfős személyzete akkor is sikeres katapultálást hajtott végre. Meg nem erősített információk szerint a tegnap lezuhanó Szu-27-est is a közelmúltban újították fel.

Ugyanezen a napon az amerikai haditengerészet is elveszítette egyik F/A-18F Super Hornet típusú vadászgépét, melynek kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában. A gép röviddel a felszállást követően (helyi idő szerint 12 óra körül), félmérföldnyire a kaliforniai Lemoore haditengerészeti bázistól egy farm területére zuhant. A VFA-122 kötelékébe tartozó Super Hornet katasztrófáját vizsgálják, részletesebb információk még nem kerültek nyilvánosságra, így az sem tudható, hogy a gép személyzete próbált-e katapultálni.

Az elmúlt napokban az amerikai tengerészgyalogság is elveszített egy CH-53D Sea Stallion típusú helikoptert, melynek részleteiről a napokban láttak napvilágot bővebb információk. A Kaneohe légibázisról (Hawaii) felszálló helikopter 2011. március 29-én kedden zuhant a Kaneohe-öbölbe, a gép négyfős személyzetből 1 fő életét vesztette, a többieket boka-, illetve gerincsérülésekkel szállították kórházba. A személyzet már röviddel a felszállás után problémát észlelt, megpróbáltak visszatérni a légibázisra, azonban ennek kivitelezése már nem sikerült, a gép helyi idő szerint 19 óra 20 perc körül az öbölbe zuhant.

A CH-53-as lezuhanásának oka eddig ismeretlen, a vizsgálatot megkezdték. A gép mentését nehezíti, hogy fövenyes területre zuhant, ahol a víz bokáig ér, így a roncs hajóval történő megközelítése szinte lehetetlen. Kiemelésére két opciót javasoltak: vagy daruval egy uszályhajóra emelik, vagy légi szállítással szabadítják ki az öbölből. Ez mellett – környezetvédelmi szempontból – további problémát jelent a vízbe ömlő üzemanyag. Helyi lakosok az eset kapcsán elmondták, hogy a helikopter nagy erővel csapódott az öbölbe, többen házuk rázkódásáról számoltak be. A tengerészgyalogság nem tudott pontos információt adni azzal kapcsolatban, hogy a helikoptert mikor tudják a helyszínről elszállítani.