Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Chile átvette az első tengeralattjáró-elhárító C-295-öst

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. április 8. 20:57

A chilei haditengerészet állományába került az első olyan Airbus Military C-295, amelyet tengeralattjárók elhárítására alkalmas (ASW) konfigurációban gyártottak. A gép átvétele azután történhetett meg, miután az INTA, a spanyol hatóság, amely a légialkalmassági bizonyítvány kiállításáért felel, megfelelőnek találta a típust.

A tengerészeti járőr (MPA) konfiguráción alapuló C-295 ASW a 60-as években gyártott Bréguet Atlantic óta az első európai repülőgép, amely ilyen feladatkörben alkalmazható, és manapság a potenciális vásárlók számára egy kockázatmentes megoldást nyújt a régi P-3 Orion és Bréguet Atlantic flotta leváltására.

Az új gép a sikeres C-295-ös repülőgépcsalád legújabb tagja, idősebb testvérei 1996 óta már számos helyzetben bizonyították hasznosságukat, katonai és polgári feladatokban egyaránt.
A gép két szárny alatti pilonnal rendelkezik, melyeken különböző fegyvereket és függesztményeket hordozhat, ezen kívül sokoldalúan alkalmazható érzékelőket, szenzorokat is kapott, úgy mint keresőradar, digitális avionika, ami kompatibilis az éjjellátó készülékekkel (NVG), mágneses elven működő anomália detektor, illetve automatikus azonosító rendszer. Ezen szenzorok által gyűjtött adatok feldolgozásával az úgynevezett Fully Integrated Tactical System (FITS) foglalkozik.

Chile haditengerészete a C-295 típusból 2007 októberében rendelt három darabot, ezek közül az elsőt, egy C-295 MPA-t 2009 decemberében szállították le. A másik két gép ASW változatú, ezek közül a második az elkövetkezendő hónapokban kerülhet Chilébe.

Chile fegyveres erői már üzemeltetnek három CN-235 és 13 C-212 gépet is, ez mutatja az ország elkötelezettségét az Airbus Military irányába közepes és könnyű repülőgépek terén. A mai napig az Airbus Military cég a CN-235-ből és C-295-ből 356 darabot adott el 55 különböző üzemeltetőnek.

1595916911