Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első éleslövészet

A honvédségi szolgálat mindenkinek lehetőséget biztosít, érdeklődéstől és végzettségtől függetlenül

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Bognár Anita, Pintér Ákos |  2024. április 13. 14:37

Éppen öt hete vonult be az a több tucatnyi leendő katona a hajdúhadházi laktanyába, akik alapkiképzésük feléhez érve április 11-én éleslövészeti bemutatót tartottak. Az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred toborzó nyílt napján a honvédség iránt érdeklődő civilek és Honvéd Kadét Programban résztvevő középiskolások testközelből vehették szemügyre a kiképzés körülményeit és a Magyar Honvédség high-tech eszközeit.

„Vendégeink közelről láthatják, miként zajlik egy lőgyakorlat, megtekinthetik modern eszközeinket, illetve bemutatjuk nekik a nyolchetes kiképzés elhelyezési körülményeit is” – köszöntötte Ragány Róbert alezredes az érdeklődőket, miután üdvözölte a Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből érkező kadét középiskolásokat és civileket. Az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred törzsfőnöke először honvédségi drónokat, fegyvereket és harcjárműveket mutatott be a látogatóknak, akik kézbe vehették a különböző harcieszközöket, sőt be is ülhettek egy ARV vontatóba. Ezután következett az éleslövészet és kézigránát dobógyakorlat, amit a jelenleg alapkiképzésüket töltő leendő szerződéses, hivatásos és tartalékos katonák végeztek.

20240411_Hajdúhadh.toborzónap_PAKO_ (22 of 25)

„A Magyar Honvédség már high-tech hadsereg és fontos, hogy ezt meg is mutassuk, hiszen kiemelten szükséges a honvédségbe belépőknél amegfelelő technikai felkészültség, vegyünk például egy Leopárd harckocsit, ami tulajdonképpen páncélba rejtett számítógépes rendszer. Azt gondolom, hogy a honvédségnek szüksége van a fiatalok tudására és nyitottságára. Övék a jövő!” – fogalmazott Ragány Róbert alezredes. Az alapkiképzés vizsgával zárul, azt követően a katonák a Magyar Honvédség különböző alakulatainál kezdik meg a szolgálatteljesítést.

„Várjuk a katonának jelentkezőket, mind szerződéses, mind tartalékos szolgálati formába. Az önkéntes tartalékos katonák civil foglalkozásuk, vagy egyetemi tanulmányaik mellett kapnak időszakosan behívót gyakorlatokra, kiképzésekre. Az állomány egyik tagja például műveleti tartalékosként az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár zenekarához kerül majd” – összegezte a bevonulók előtt álló lehetőségeket Gulyás László alezredes.

20240411_Hajdúhadház_toborzónap_BA (2)

Az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred 10. Majthényi Károly Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka kitért arra is, hogy az állomány közel negyede – felsőoktatási felvételire készülve – önkéntes katonai szolgálatot teljesít. Ők az alapkiképzést követően három lehetőség közül választhatnak. Aki fél évet tölt területvédelmi tartalékosként, annak 16 tanulmányi pont jár. Aki ugyanezt az időt aktív katonai szervezetnél tölti, az 32 ponttal gazdagodik, míg a teljes naptári évet aktívan szolgálók 64 pontot vihetnek az egyetemi felvételire. Az önkéntes tartalékos Mészáros Márk szerint a kiképzés eddigi legnehezebb pontja a fegyvertechnikai ismeretek és a tereptan során az iránytű beállításának elsajátítása volt. Társával egyetértett a már diplomás Karakó Dominika is. „Én pszichológusként végeztem és munka mellett szeretnék szolgálatot teljesíteni, ezért végzem el most a felkészítést. Rengeteg hasznos tudást szerzek itt, gondoljunk például a harcászati, egészségügyi vagy híradó foglalkozásokra” – fogalmazott.