Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első hadügyminiszterre emlékeztek

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2023. április 7. 10:47

A 175 kilométeres távlovaglás záró mozzanataként koszorúzással emlékeztek Mészáros Lázárra az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály huszárjai, április 6-án, csütörtökön. A bajai Szent Rókus temetőkápolna emléktáblájánál beszédet mondott Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály huszárjai tábori kihelyezési hét keretében vállalták, hogy lóháton teljesítik a Magyar Honvédség 175 kilométeres kihívását. A négy fős huszárjárőr március 31-én, az MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisáról indult; a távlovaglás utolsó állomása pedig az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár hódmezővásárhelyi laktanyája volt. (A tábori kihelyezési héten egyébként a katonák a lovaglás mellett lövész gyakorlatokat is végeztek. A huszárosztálynak ez volt az első olyan gyakorlata, ahol a csapategység összekovácsolására is nagy hangsúlyt fektettek.)

A kihívás teljesítése után, annak záróakkordjaként megkoszorúzták Mészáros Lázár altábornagy, az első hadügyminiszter sírhelyét. Mészáros Lázár 175 éve Kossuth Lajos hívó szavára az 5. Radetzky huszárezred parancsnokából lett az első felelős magyar kormány honvédelmi minisztere. Elévülhetetlen érdemei alapján joggal nevezhetjük őt a Magyar Honvédség megteremtőjének.

RT1_3965

Dallos Gyula ünnepi beszédében úgy fogalmazott: „a huszárosztály rövid fennállása óta többek között olyan feladatokat, parancsokat teljesít, mint például ez a 175 kilométeres kihívás. A huszárokat minden településen, amelyen áthaladtak, vagy szállást kaptak, tisztelet és elismerés övezte és én is szeretném megköszönni teljesítményüket.”

Mudra József ezredes, az MH BHD parancsnoka, Ádám Barnabás ezredes, az MH BHD gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály parancsnoka és Dallos Gyula miniszteri biztos - Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nevében is - koszorút helyeztek el a temetőkápolna emléktáblájánál, valamint a kápolna kriptájában is.