Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első madarak

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. augusztus 8. 14:47

2023. július 17-én újabb mérföldkőhöz érkezett a honvédség haditechnikai fejlesztésének folyamata: ezen a napon landolt Szolnokon a magyar légierő első két Airbus H225M típusú többcélú, közepes szállítóhelikoptere. A modern légi járműből összesen tizenhatot rendelt hazánk (az erről szóló szerződést 2018 decemberében írták alá), s a tervek szerint a szovjet eredetű Mi–8/17-eseket váltják majd fel, amelyek előreláthatóan 2024–2025-re kifutják üzemidejük teljes tartalékát.

MH_2023_08_borító

Az első körben érkezett két – 70-es és 71-es oldalszámú – forgószárnyas a szállító konfigurációjú gépek közé tartozik; ebből a változatból még további nyolc példányt kap a honvédség, míg a különleges műveleti erők hat, speciális kialakítású helikopterrel fognak gazdagodni, amelyeket a küldetéseik teljesítéséhez szükséges eszközökkel, berendezésekkel, valamint a HForce fegyverrendszerrel is felszerelnek majd.

A H225M-flotta nagyobb részének tehát a csapat- és teherszállítás lesz a legfontosabb feladata, miközben tervezetten fennmaradnak, sőt fejlődnek a meglévő közepes szállítóhelikopterek által biztosított képességek. A többi gép pedig – a szállítóképesség fenntartása mellett, integrált fedélzeti fegyverrendszerek alkalmazásával – bevethető lesz gyengén páncélozott harcjárművek ellen, illetve a különleges erők támogatására.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 11-én, pénteken megjelenő számában!