Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első tízezer repült óra

Szöveg: MH 86. SZHB | Fotó: az alakulat felvételei |  2022. október 16. 7:28

Fontos mérföldkőhöz érkezett az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis (MH 86. SZHB): a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként beszerzett Airbus H145M helikopterflotta teljesítette a tízezer repült órát.

DSCN4072

A rendezvényen részt vett dr. Bali Tamás ezredes, az alakulat parancsnoka, Simon Zsolt ezredes, a bázis parancsnokhelyettese, Dennis Bernitz, az Airbus Helicopters közép-európai régiójának értékesítési vezetője, valamint a típust repülő hajózók-, illetve annak kiszolgálását végző repülő-műszaki katonák.

„Ez egy hatalmas teljesítmény, az alakulat életének mérföldköve” – emelte ki beszédében dr. Bali Tamás ezredes. Kifejtette: az elért eredményekkel olyan képességek alakultak ki és szilárdultak meg, amik kiemelten hozzájárulnak az országvédelemhez. Hozzátette: az eredmények egyik legfontosabb tényezője az, hogy a tízezer óra alatt nem akadt olyan műszaki probléma a helikopterekkel, ami súlyos repülőeseményt idézhetett volna elő. Elmondta, hogy a típus sokoldalúságát mi sem mutatja jobban, mint az a rengeteg feladat, amit sikeresen teljesítettek. A H145M flotta fontosságát pedig jól példázza, hogy a típust teljes mértékben sikerült integrálni a Magyar Honvédség forgószárnyas feladatrendszerébe.

A parancsnok kiemelte azt is, hogy a flotta történetének első, 800 órás időszakos repülő-műszaki vizsgálatának hazai teljesítésével a típus a „saját lábára állt”, képessé váltunk a flotta önálló földi és légi üzemeltetésére. Bali ezredes hozzátette: büszke azokra a fiatal hadnagyokra is, akik először államvizsgázhattak a típuson és immáron az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis személyi állományát erősítik.

A különleges alkalmat az ünnepi torta közös elfogyasztásával tették még emlékezetesebbé. A feladatok továbbra sem csökkenek, így a helikoptertípus folyamatosan komoly szerepet kap, a repült órák pedig tovább gyarapodnak.