Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megnyílt a „Kossuth Lajos elfogyott regimentje” című kiállítás

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kormány Gábor |  2022. október 15. 20:33

A nagyközönség számára is megnyílt a Honvédmenház és a veterángondozás témáját feldolgozó kiállítás. 150 éve, 1872 októberében nyílt meg a Soroksári úton a menedékház, ahol a sorsukra maradt, a szabadságharcban megsebesült és hadirokkanttá vált honvédek éltek.

011

A kiállítást a Budai 2-ik Honvédzászlóalj hagyományőrző huszárjai, illetve dr. Hermann Róbert főtanácsos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnokának tudományos helyettese részvételével nyitották meg, október 14-én, pénteken.

„A háború túlélői minden korszakban nagy gondot okoztak, hiszen nem tudtak visszailleszkedni a társadalomba és egyfajta terhet képeztek. Akik a háború folyamán maradandó sérüléseket szenvedtek, különösen nagy problémát jelentettek. Ők az utcán koldusként, kéregetőként jelentek meg, mivel nem mindenkinek volt családja. 1867-ig nem számíthattak állami ellátásra, a közvélemény nyomására kezdtek intézkedni. 1869-ben született meg a menház ötlete, amit 1872-ben átadtak és 1944-ig működött. A társadalom figyelemmel fordult feléjük, adományokkal, dohánnyal látták el az ott élő katonákat” – mondta dr. Hermann Róbert.

008

A HM HIM parancsnokhelyettese hangsúlyozta: a kiállítás remekül szemlélteti a korábbi időkben megtalálható társadalmi szolidaritást. Hiszen a háború utáni társadalomban az embereknek maradt annyi erejük, hogy az elesettek felé forduljanak és támogassák őket. Ez a hozzáállás a jelen és jövő kor emberei számára is példaértékű.

A kiállításon magánleveleket és a menházban használt tárgyakat tekinthetik meg látogatók, 2023. március 15-ig. A tárlat címe: Ráday utca 18., belépni az Erkel utca 15. felől lehetséges.