Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első világháborúban elhunyt katonákra emlékeztek Belgrádban

Szöveg: Veres Attila őrnagy | Fotó: MH NEF |  2023. november 7. 12:24

November 6-án a belgrádi Magyar Nagykövetség Véderő-, Katonai és Légügyi Attaséhivatala szervezésében az I. világháborúban elesett osztrák és magyar katonákra emlékeztek Belgrádban, a Novo Groblje temetőben.

6_1

2001-től minden évben ebben az időszakban kerül sor a megemlékezésre, amely során a szerb fővárosba akkreditált katonadiplomáciai testületek tagjai helyeznek el koszorút az emlékhelyen. A koszorúzáson magyar részről részt vettek a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár katonai hagyományőrzői is. A rendezvény alatt a kápolna előtti díszőrséget a Szerb Haderő katonái mellett a magyar hagyományőrzők adták.

A megemlékezésen beszédet mondott Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete, illetve Christian Ebner, Ausztria belgrádi nagykövete. A beszédeket követően magyarul, németül és szerb nyelven mondott imát az elhunytakért Msgr. Pastyik Róbert tisztelendő atya.

25

A koszorúzáson tiszteletét tette Csehország nagykövete és Szlovákia első beosztottja. A diplomaták mellett megjelentek az Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, az EU Delegáció, Görögország, Kanada, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna véderőattaséi; a szerb Védelmi Minisztérium; a Munkaügyi, Foglalkoztatási, Veteránügyi és Szociális Minisztérium, valamint Belgrád város önkormányzatának és a belgrádi NATO Összekötő Iroda képviselői is.

Az első világháború idején elhunyt osztrák és magyar katonák számára a belgrádi Novo Groblje temetőben elkülönített Osztrák-Magyar Katonai Temetőben állítottak közös síremléket. A feljegyzések szerint mintegy 3500 katona nyugszik a parcellában. A kápolnában található a császári és királyi 68. (jászkun) gyalogezred emlékhelye is.