Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első világháborúban elhunyt katonákra emlékeztek Belgrádban

Szöveg: dr. Tóth Gergely őrnagy | Fotó: Veres Attila őrnagy |  2021. november 10. 18:09

Az első világháborúban elhunyt katonákra emlékeztek Belgrádban, a Novo Groblje temető osztrák-magyar parcellájában november 4-én. 2001-től minden évben ezen a napon, - az első világháború befejezésének napján – a Belgrádba akkreditált diplomáciai testületek tagjai helyezik el a kegyelet koszorúit. A megemlékezést Ausztria és Magyarország belgrádi katonadiplomáciai képviselete felváltva szervezi meg.

20211108-belgrad-temeto (1)

Idén a magyar Véderő, Katonai és Légügyi Attasé Hivatal volt felelős az ünnepség lebonyolításáért; a rendezvényre – immár második alkalommal – meghívták a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár katonai hagyományőrzőit is.

A megemlékezésen beszédet mondott dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, illetve Nikolaus Lutterotti, Ausztria nagykövete is. Pintér Attila nagykövet a megbékélés fontosságát emelte ki, hangsúlyozva a Szerbia és Magyarország közötti kiemelkedően jó politikai kapcsolatokat és azt, hogy országunk támogatja Szerbia Európai Uniós integrációját. Mindkét nagykövet emlékeztetett arra, hogy az európai béke záloga az Európai Uniós tagsági viszony, amely a gazdasági növekedés mellett hosszantartó békét eredményezett a kontinensen.

20211108-belgrad-temeto (2)

A koszorúzáson tiszteletét tette Ausztria, Csehország és Szlovákia nagykövete. A diplomaták mellett megjelentek az Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Kanada, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Szlovákia, Szlovénia és Törökország véderőattaséi, valamint a szerb védelmi minisztérium, a munkaügyi, foglalkoztatási, veteránügyi és szociális minisztérium, valamint belgrád önkormányzatának és a belgrádi NATO Összekötő Iroda képviselői is.

A beszédeket követően magyarul, németül és szerb nyelven mondott imát az elhunytakért Aleksandar Ninkovic tisztelendő atya.

20211108-belgrad-temeto (3)

A temető története Szerbia osztrák-magyar katonai megszállásának idejére nyúlik vissza. A k. u. k. Militärfriedhof nevet viselő temetőt azért hozták létre, hogy ide temethessék a Belgrádban lévő katonai kórházban meghalt katonákat, illetve a Belgrád körüli harcokban elesett és a város környékén egyszemélyes vagy tömegsírokba ideiglenesen eltemetett osztrák-magyar katonák földi maradványait is ide szállították át. A temetőben összesen 3456 hősi halott nyugszik.

20211108-belgrad-temeto (4)