Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első világháborús áldozatokra emlékeztek

Szöveg: honvedelem.hu / Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2022. november 4. 12:54

Néma főhajtással tisztelegtek Székesfehérvár helyőrség katonai vezetői az első világháborúban elesett magyar katonák emléke előtt november 3-án, csütörtökön, a székesfehérvári Fekvő katona emlékműnél.

Székesfehérvár_megemlékezés (11)

1918. november 3-án a Padova melletti Giusti-villában írta alá az Osztrák-Magyar Monarchia és az Antant azt a fegyverszüneti egyezményt, amely végérvényesen lezárta a Monarchia első világháborús szereplését, egyúttal az államszövetség felbomlását is jelentette.

Az aláírás száznegyedik évfordulóján, az esti emlékezésen – mások mellett – részt vett Spányi Antal megyéspüspök, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, valamint Törő Gábor országgyűlési képviselő.

Székesfehérvár_megemlékezés (4)

Az első világháborúban életüket áldozó magyar katonák emléke előtt tisztelegve, a Magyar Honvédség részéről Siposs Ernő Péter dandártábornok, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság törzsfőnöke, Topor István ezredes, a magyarországi NATO Erőket Integráló Elem parancsnoka, valamint Balogh Rezső alezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnokhelyettese helyezett el koszorút a székesfehérvári Hősök terén, Pásztor János szoborkompozíciója előtt.