Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A java még hátravan!

XIII. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László |  2022. november 4. 12:25

A HM Zrínyi Nonprofit Kft. térképészeti ágazata is képviselte magát a Debreceni Egyetemen megrendezett XIII. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállításon, november 3-án és 4-én. Zboray Zoltán ágazati igazgató előadásában rávilágított a katonai térképészek komplex feladatkörére, kiemelve, hogy a cégnél dolgozó szakembereknek nem csak az ismert feladatok ellátása, de a még ki nem mondott igények feltárása is a küldetése.

GIS XIII. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás  Zboray Zoltán előadása KLAC2015

A térinformatika szakterületének meghatározó szereplőinek – így mások mellett, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. térképészeti ágazatának – részvételével rendezték meg immáron tizenharmadik alkalommal a Térinformatikai Konferenciát és Szakkiállítást. A Debreceni Egyetem főépületében megtartott esemény részeként Zboray Zoltán ágazati igazgató előadásában – amelyen jelen volt Kulcsár Gábor, a vállalat ügyvezetője is - összefoglalta mindazon feladatköröket és képességeket, amelyekkel a katonai térképészek hozzájárulnak a megújuló Magyar Honvédség feladatellátásához.

Egyebek mellett szólt a február 24-én kitört orosz-ukrán háború okozta soron kívüli, váratlan kihívásokról is, kiemelve, hogy a térképész szakembereknek már a háború első napja előtt is igen fontos szerepe volt a folyamatos hazai helyzetértékelés és döntéshozás támogatásában. Mint rámutatott, a Zrínyis térképészek látják el a Magyar Honvédség különböző légijárműveinek – így a JAS-39 Gripen vadászgépek és az Airbus H145M helikopterek – geoinformációs támogatását is.

GIS XIII. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás  Zboray Zoltán előadása KLAC1991

Sok más feladat- és szerepkör mellett a különböző laktanya és katonai objektumok felmérését is a szakemberek látják el. Előadásának végén - utalva a már ismert és a még meg nem fogalmazott feladatok számára és sokrétűségére - úgy fogalmazott, hogy „nem dőlhetünk hátra, a java még hátravan!”

A HM Zrínyi Nonprofit Kft. térképészeti ágazatának munkatársai nem csak a konferencia előadóiként, de egy statikus bemutatóstanddal is részt vettek a rendezvényen, ahol az érdeklődők bővebb tájékoztatást kaphattak a katonai térképészet szakterületének érdekességeiről, kihívásairól, lehetőségeiről.

Kapcsolódó cikkek