Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ bocsánatot kért Fehéroroszországtól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 3. 12:56

Bocsánatot kért Fehéroroszországtól szerdán az ENSZ békefenntartási ügyekben illetékes főtitkár-helyettese, és elismerte, hogy hamisan vádolták meg Minszket egy olyan fegyverembargó megsértésével, amelyet az ENSZ rendelt el. „Az információ téves volt, ezért találkoztam Fehéroroszország képviselőjével, és bocsánatot kértem az okozott kárért” – közölte Alain Le Roy, a világszervezet kéksisakos katonáinak a főnöke.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az embargó „igen súlyos megsértésével" vádolta meg a hét végén Fehéroroszország. A vádat egy helyszíni ENSZ-jelentésre alapozta, amely szerint Minszkből harci helikoptereket és egyéb hadieszközöket küldtek az elefántcsontparti konfliktusban érintett egyik félnek. A fehérorosz vezetés azonnal cáfolta a hírt, de a főtitkár a Biztonsági Tanács sürgős összehívását kérte a helyzet megvizsgálására.

New York-i sajtótájékoztatóján Le Roy magára vállalta a felelősséget a tévedésért, beismerte, hogy „nagyon rosszul jön a számukra", és vizsgálatot ígért.

Fehéroroszországot a napokban megvádolták azzal is, hogy a líbiai rendszernek szállít fegyvert a tilalmak ellenére, de kiderült, hogy a szóban forgó szállítmányt még jóval a líbiai embargó elrendelése előtt küldte.