Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Óvodások a BTR-ekben

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2011. március 3. 14:08

Kúsztak, másztak, közelharcot néztek, csapatmúzeumot látogattak és harci járművekbe ültek azok az óvodások, akik a debreceni Kossuth laktanyában jártak. Március elsején csaknem 50 gyermek és hat kísérőjük szerzett életre szóló élményeket a MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáinak, dolgozóinak köszönhetően.

1595914855
A hajdúböszörményi Napsugár Óvoda két csoportjának 3 és 7 év közötti gyerkőcei számára Papp András törzszászlós, a dandár vezénylőzászlósa szervezett koruknak, fejlettségi szintjüknek megfelelő programokat. Az óvónők a közeledő március 15–e alkalmából döntöttek úgy, hogy a honvédségen keresztül dolgozzák föl a szabadságharc főbb eseményeit.
A kicsik először Máté Gyula játékos és interaktív tárlatvezetésével a csapatmúzeumot járták végig, ahol egyszerű formában kaptak ízelítőt a dandárral és a hajdúsággal kapcsolatos történelmi eseményekről, korabeli huszár egyenruhákat nézhettek meg életnagyságú bábukon, és a mai kor katonáiról is sok érdekes dogot hallhattak.

Bár a gyerekek kitartó figyelemmel és fegyelmezetten kísérték a tárlatvezető minden megnyilvánulását, igen nagy sikert aratott a rögtönzött kúszófolyosó és az álcafesték. A székekből összerakott „akadálypályán" minden ovis és csaknem minden kísérő végigmászott. Ezután az MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj katonái rövid közelharc- és fegyverzetbemutatóval kápráztatták el a kiskorú látogatókat. A legnagyobb tetszést az álcaruhába öltözött mesterlövész aratta, akiről a gyerekek csak akkor hitték el, hogy „élő", amikor megmozdult.

A kirándulás végén a 39. lövészzászlóalj katonái segítségével mindenki bemászhatott a BTR-80 típusú harcjárművekbe, a gyerekek vidáman és felszabadultan járták be a hatalmas járműveket.
Az óvónők a március 15–i ünnepig az elkövetkező két hét hétben a gyerekek által „katonásan"berendezett bunkerekkel gazdagított csoportszobákban beszélgetnek majd a szabadságharcról és a mindennapi feladataikat is átszövik majd a laktanyában szerzett élmények, benyomások.

 
1595914855
 
1595914855

 
 Fotó: Papp András törzszászlós