Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kikötővárost bombáztak a líbiai kormányerők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 3. 16:33

Újabb légicsapást mért csütörtökön a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű haderő Marsza el-Brega városára – közölte a várost ellenőrző felkelők parancsnoka. A tengerparti olajfinomítója miatt kulcsfontosságú kikötővárosban, amely a kormányellenes felkelők kezén lévő kelet-líbiai területek nyugati határán fekszik, előző nap ádáz harcot vívtak egymással a Kadhafi-hű erők és a felkelők. Utóbbiak azt állították, hogy több mint száz kilométerrel nyugatra – a főváros, Tripoli irányába – visszaszorították a támadókat.

Csütörtökön állítólag a Brega melletti repülőgép-leszállópályára hullottak bombák. Légitámadás érte az onnan 75 kilométerre lévő Adzsdábíját is, ott a felkelők állásait bombázták a város nyugati peremén.

A felkelők a helyszínről származó értesülés szerint erősítést küldtek Adzsdábíjából Bregába, mert arra számítanak, hogy Kadhafi hadereje ismét megpróbálja visszafoglalni a várost a felkelőktől.

Előző nap a felkelők által ellenőrzött terület legnagyobb városából, Bengáziból is érkezett erősítés.

Kórházi források szerint kilenc felkelő és három támadó vesztette életét a szerdai harcokban Bregában; utóbbiak a beszámoló szerint külföldiek voltak. Egyiküknél nigeri okmányokat találtak, a másik kettőnél nem voltak iratok, de ők is fekete-afrikaiak voltak.

Megfigyelők szerint Kadhafi, miközben igyekszik megtartani a fővárost, Tripolit és környékét az ország északnyugati szegletében, nem tud elegendő haderőt fölvonultatni ahhoz, hogy visszafoglalja a felkelők kezén lévő városokat.

CímkékKAIA