Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ BT a kormánycsapatok kivonására szólított fel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 6. 13:17

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) egyhangúlag elfogadott nyilatkozatban április 5-én, csütörtökön felszólította a szíriai kormányt, hogy ígéretéhez híven április 10-ig szüntesse be a kormánycsapatok és nehézfegyverek bevetését a kormány ellen fellázadt szíriai városok ellen.

A BT az egyhangúlag elfogadott, jogilag nem kötelező érvényű elnöki nyilatkozatban szintén felszólított minden érintett felet – köztük az ellenzéket –, hogy a kormánycsapatok kivonását követően 48 órán belül szüntesse be az ellenségeskedés minden formáját.

A nyilatkozat felvetette „további lépések" lehetőségét arra az esetre, ha Szíria nem hajtja végre azt a hatpontos tervet, amelyről Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja április elsején megállapodott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel.

A nyilatkozat emlékeztetett arra, Damaszkusz vállalta, hogy beszüntet a városközpontok felé irányuló minden csapatmozgást, lemond a nehézfegyverek városközpontok elleni bevetéséről, s megkezdi a kormányerők kivonását a lázadó városokból és elővárosaikból. Ezeket április 10-ig kell végrehajtani.

Amennyiben a harcok a határidőre nem érnek véget, a Biztonsági Tanács kilátásba helyezte minden további olyan lépés megtételét, amelyet a testület megfelelőnek tart majd.

Ez a kissé ködös megfogalmazás Oroszországnak, Szíria szoros szövetségesének a megpuhítására szolgált, amely diplomáciai források szerint ellenezte, hogy ultimátumot intézzenek a szíriai kormányzatnak. Ugyanilyen megfogalmazást tartalmazott a Szíriáról elfogadott – Moszkva által támogatott – BT-nyilatkozat is.

Kofi Annan Genfből videokonferencia keretében az ENSZ-közgyűlésnek elmondta, Szíria arról tájékoztatta, hogy részlegesen kivonja csapatait három lázadó városból: a déli Deraa, az északnyugati Idlib és a fővárostól északkeletre fekvő Zadabani településről. A különmegbízott mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a szíriai konfliktus továbbra is aggasztóan sok áldozatot követel. Annan kitért arra, hogy a szíriai kormánnyal és annak ellenzékével is közölte, minden ellenségeskedést legkésőbb április 12-én, helyi idő szerint reggel hat óráig be kell szüntetni.

Szorgalmazta, hogy a harctéri parancsnokok – a kormányerőknél és az ellenzéknél egyaránt – ilyen értelmű, pontos parancsokat adjanak ki. Annan beszélt arról is, úgy tapasztalta, hogy az ellenzék hajlandó lenne beszüntetni az erőszakos cselekményeket, ha a kormányerők is beszüntetik a harcokat.

Az ENSZ szerint az egy éve tartó erőszak során több mint 9 ezer ember vesztette életét Szíriában, míg további 40 ezren elmenekültek a közel-keleti országból.

CímkékENSZjog