Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Bundeswehr reformfolyamata

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. április 6. 12:06

A német haderő évek óta esedékes átfogó reformja még 2010-ben, költségvetési megszorító intézkedések hatására indult útjára. A Bundeswehr átalakulásának néhány részletét Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértő tanulmánya alapján tárjuk olvasóink elé.

1595933763
Immár két esztendeje, hogy a német haderő régóta esedékes átfogó reformját a Merkel-kormányzat költségvetési megszorítási intézkedései indították be. Az eltelt időszakban azonban a kül- és biztonságpolitika és olykor a belpolitika hatására is változtak a kezdeti hangsúlyok. Egy biztos: 2012-ben már a néhány hónapja védelmi miniszterré kinevezett Thomas de Maiziére rakhatja le a Bundeswehr új alapjait. Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértő „A német védelempolitika régi-új alapjai és új felépítménye" címmel megjelent tanulmányában (NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont – Elemzések, 2012/1.) megjegyzi: a biztonsági környezet átalakulásának közvetett és közvetlen hatásai, valamint a Németország nemzetközi biztonság- és védelempolitikai együttműködési lehetőségeit és kötelezettségeit meghatározó NATO transzformációja, illetve az EU politikáinak fejlődése mellett az elmúlt évtizedben egyértelműen az afganisztáni szerepvállalás jelentette azt a gyakorlati fordulópontot, mely minden tekintetben átformálta a német védelempolitikát, honvédelmi intézményrendszert és magát a Bundeswehrt.

A 21. század első évtizedében a Bundeswehr átlépett az észak-atlanti térség földrajzi határain, és túllépett a békeműveletekben való részvétel önkorlátozásán, amit a nemzeti védelempolitika szintjén 2003-ban új védelempolitikai irányelvek elfogadása szentesített. A dokumentum a korábbiakhoz képest két jelentős újítást rögzített. Egyrészt kimondta, hogy Németország biztonsága már nem értelmezhető kizárólagosan földrajzi határokhoz kötötten, területi kontextusban, s ehhez kapcsolódóan rögzítette, hogy a területvédelmi célokra szolgáló nagyméretű hagyományos haderő fenntartása korábbi formájában nem szükséges. Másrészt a védelempolitikai irányelvek tudatosították, hogy a Németország területe ellen irányuló hagyományos katonai fenyegetés veszélye belátható időn belül nem fog megjelenni.

További  részletek a Magyar Honvéd magazin április 13-án, pénteken megjelenő számában!