Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria azt állítja, megkezdte a hadsereg kivonását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 6. 11:00

Szíria azt állítja, hogy megkezdte a kormánycsapatok kivonását egyes erőszak sújtotta területekről – közölte április 5-én, csütörtökön Kofi Annan nemzetközi megbízott szóvivője.

A szóvivő elmondta, szíriai kormánytisztviselők arról tájékoztatták, hogy a hadsereg elhagyja déli Deraa és az északnyugati Idlib tartományokat, valamint a fővárostól, Damaszkusztól 30 kilométerre északkeletre fekvő Zabadani települését.

Az információk „ellenőrzése jelenleg is folyamatban van".

A hadseregnek és a lázadóknak a múlt héten elfogadott, Annan által kidolgozott tűzszünet április 10-ei életbe lépését követően 48 órán belül „véget kell vetniük az erőszak minden formájának" – tette hozzá. Addigra a kormányerőknek el kell hagyniuk a lakott területeket, s nem vezényelhetnek új csapatokat a városokba.

Ezzel párhuzamosan az ENSZ egy norvég tisztet küldött Szíriába, hogy tárgyalásokat folytasson a tűzszünet felügyelésére létrehozandó nemzetközi megfigyelői csoport felállításáról, amelyet Annan terve irányzott elő. A feladattal megbízott Robert Mood dandártábornok korábban a koszovói békefenntartásban is részt vett.

A genfi bejelentéssel egy időben emberi jogi aktivisták arról számoltak be, hogy a szíriai kormánycsapatok heves támadást indítottak Damaszkusz egyik külvárosa ellen.

A lázadók és külföldi politikusok is szkeptikusak Bassár el-Aszad elnök csapatkivonási ígéretével kapcsolatban. A szíriai ellenzék szerint a kormányerők az utóbbi napokban fokozták az erőszakot, hogy a közelgő tűzszüneti határidő előtt katonai sikereket érjenek el.

William Hague brit külügyminiszter szerdán úgy nyilatkozott, „egyelőre semmi jele" annak, hogy a hadsereg megkezdte volna a kivonulást.

Ezzel szemben az orosz külügyminisztérium megerősítette, hogy a szíriai csapatok megkezdték a kérdéses területek elhagyását.

Szergej Lavrov külügyminiszter azt is elmondta, hogy Oroszország kész megszavazni egy, a béketervet támogató ENSZ-határozatot a Biztonsági Tanácsban, amennyiben az „nem tartalmaz ultimátumokat és fenyegetéseket" Aszaddal szemben. Egyes diplomáciai források szerint Moszkva egyre nyugtalanabb, amiért Aszadnak mindeddig nem sikerült felszámolnia a felkelést, de továbbra is elutasítja az elnök elmozdítására irányuló kísérleteket.

Az ENSZ szerint az egy éve tartó erőszak során több mint 9 ezer ember vesztette életét Szíriában, míg további 40 ezren elmenekültek a közel-keleti országból.