Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ BT-t aggasztja az ellopott rakéták sorsa

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 2. 14:59

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa október 31-én, hétfőn határozatban felszólította a líbiai hatóságokat: tegyenek meg minden tőlük telhetőt a hadsereg raktáraiból eltűnt fegyverek, de különösen a vállról indítható rakéták felkutatásra, nehogy azok terroristák vagy más veszélyes csoportok kezébe kerüljenek.

A MANPADS mozaikszóval jelölt, hordozható föld-levegő rakétákkal helikoptereket, sőt repülőgépeket is le lehet lőni, így azok a militáns szervezetek kedvenceivé váltak. A határozat Oroszország kezdeményezésére a 15 BT-tag ország egyhangú támogatásával született meg. A tanács ezenkívül felszólította Líbiát, hogy semmisítse meg minden megmaradt vegyi fegyverét.

A volt líbiai felkelők – most már az új vezetés fegyveresei – a múlt héten rábukkantak vegyi fegyverekre, és közölték, hogy őrzik őket.

A BT szerint ha eltűnnek a Kadhafi-rendszer hadseregének fegyverei, akkor abból leginkább a térség terroristái, különösképpen a Iszlám Magreb al-Kaidája húzhat hasznot.

A BT diplomatái nem hivatalosan arról beszéltek egymás között, hogy az eltűnt líbiai fegyverek egy része már el is jutott a nyugat-szudáni Dárfúr térségbe, a lázadókhoz, valamint az al-Kaidával szövetséges terrorsejtekhez a Magreb-országokban.