Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háttérharcosok szemével

Szöveg: kormany.hu |  2011. november 2. 14:19

Az MH CSS Logisztikai iskola Magyar Mentorcsoport katonái sokszínű és kiemelkedően fontos feladatokkal teli hónapot zártak a kabuli Afgán Nemzeti Haderő Harctámogató és Kiszolgáló iskola logisztikai szakalapozó képzésének támogatási-mentorálási feladatait végrehajtva.

Októberben a magyar mentorcsoport érdekeltségi területén szinte naponta jelentek meg nemzetközi és hazai delegációk, hogy megvizsgálják a kiképzési feladatok végrehajtását, a mentorálási – tanácsadói feladatok hatékonyságát, valamint a kiképzés logisztikai és infrastrukturális hátterének biztosítottságát.

A nemzetközi, szövetségesi részről október 6-10. között Maddal dandártábornok és Gillnius alezredes, a NATO Training Mission – Afghanistan (NTM-A)/ Combined Training and Advisory Group – Army (CTAG-A) parancsnokhelyettese és iránytisztje tekintette meg a logisztikai szakalapozó képzésnek otthont adó Pol-e-Chakri II. objektumban folyó kiképzési munkát. Kiemelt feladat volt október hónapban az MH LMCS negyedik váltás műveleti területen történő szemrevételezése.

Október 6-11. között a következő váltás kulcsbeosztású állománya, valamint az MH ÖHP Békeműveleti Főnökség iránytisztje érkezett. A felkészítési foglalkozások során a szemrevételező katonák megismerkedtek a kontingens feladataival, a kiképzést szabályozó dokumentációkkal, átfogó képet kaptak a műveleti területen végrehajtandó feladatokat szabályozó NATO/ISAF műveleti eljárások (SOP) rendszeréről. Kiemelt feladat volt az MH LMCS-3 állománya tapasztalatainak feldolgozása és azok átadása a szemrevételezők részére, elősegítve ezzel a hazai felkészítés célirányosságát, hatékonyságának növelését.

A távlati tervek és az ahhoz kapcsolódó gazdasági erőforrás-tervezéshez kapcsolódóan, október 11-én az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének afganisztáni infrastrukturális fejlesztésekért felelős vezetője érkezett a táborba. Látogatásának célja a képzés infrastrukturális és logisztikai hátterének további fejlesztése, a jövőben rendelkezésre bocsátott anyagi keretek célirányos és hatékony felhasználásának előkészítése volt.

Az Afgán Nemzeti Haderő Harctámogató és Kiszolgáló iskola szakalapozó képzésre vezényelt állományának felkészítése – az MH LMCS állományának missziós területen történő kiképzését tekintve -, annak következő fázisa történt októberben.

Október 13-án géppuska szakalap és géppuska 2. számú békeműveleti lőgyakorlatokon vettek részt a katonák a KMTC által biztosított lőtéren. Az állomány a géppuska-lőgyakorlatok végrehajtását kiemelten kezelte, hiszen a hazai missziós felkészítés során nem volt lehetőség a korábban megszerzett lőkészségek felfrissítésére, fejlesztésére.

A jövőre vonatkozó terveknek megfelelően a mentorcsoport állománya – a következő lőkiképzési modul keretében – november 15-én – a csoport „összekovácsolása" érdekében – köteléklövészeteket fog végrehajtani.

Október 15-én Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök-helyettes látogatott el a mentorcsoporthoz. Az MH LMCS parancsnokának jelentését követően a German Armed Forces Technical Advisory Group parancsnoka fogadta a delegációt, amely átfogó képet kapott az ANA Harctámogató és Kiszolgáló iskola feladatrendszeréről, a mentorálási feladatok végrehajtásáról és a magyar mentorcsoport szerepéről a többnemzeti mentorcsoport kötelékében. A megbeszélést követően a vendégek meglátogatták a Pol-e-Chakri II. objektumot, ahol a szakcsoportvezetők jelentései alapján megismerték a szakcsoportok feladatait.

Fotó: MH LMCS