Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ-főtitkár kevesebb megfigyelőt akar, de azonos mandátummal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 7. 14:37

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt fogja javasolni a Biztonsági Tanácsnak, hogy ideiglenesen az eddiginél kisebb létszámú legyen a szíriai fegyvertelen katonai megfigyelő misszió, de azonos maradjon a mandátuma – közölték június 5-én, csütörtökön nevük elhallgatását kérő diplomaták.

E mögött az az elképzelés áll, hogy a misszió (UNSMIS) ne a nem létező tűzszünet betartását felügyelje elsősorban, hanem támogassa a politikai megoldást segítő erőfeszítéseket.

Ban Ki Mun ajánlásai a UNSMIS lehetséges formáiról szóló jelentésében szerepelnek, amelyet a főtitkár pénteken nyújt be a BT-nek. A testületnek a misszió lejártáig, július 20-áig kell döntenie. Várhatóan jövő szerdán kezdi el tárgyalni a kérdést.

A mintegy száztagú misszió az egyre veszélyesebbé váló biztonsági helyzet miatt szakította meg tevékenységét június 15-én. Az UNSMIS vezetője, Robert Mood tábornok csütörtökön Damaszkuszban bejelentette, hogy a folytatódó erőszak ellenére a jövő héttől folytatják munkájukat.

Ban Ki Mun hosszú távú javaslatai között van olyan is, amely 300 főre emelné a misszió létszámát, és felfegyverezné, de olyan is, amelyik teljesen megszüntetné az UNSMIS-t.

CímkékENSZmisszió