Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ reméli, hogy kitart az Azerbajdzsán és Örményország közötti tűzszünet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. szeptember 16. 19:26

Az ENSZ üdvözölte szeptember 15-én, csütörtökön az Örményország és Azerbajdzsán között két napja dúló harcok után bejelentett tűzszünetet. A harcokban, amelyekért a felek egymást okolják, több mint százhetven katona esett el. A tűzszünetet szerda éjjel jelentették be közel 48 órán át tartó harcok után.

Miroslav Jenca ENSZ-főtitkárhelyettes csütörtökön közölte: „a nemzetközi közösségnek továbbra is elkötelezettnek kell lennie az Örményország és Azerbajdzsán közötti békés rendezés iránt, nem szabad kímélnie az erőfeszítéseket a jelenlegi feszültségek csökkentése érdekében, vissza kell vezetnie a feleket a tárgyalóasztalhoz és segítenie kell nekik megteremteni a térség békéjét és stabilitását”.

Örményország azt közölte, hogy 105 katonája esett el a harcokban, míg Azerbajdzsán 71 fős veszteségről adott számot. Az azeri-örmény határon hétfő éjjel törtek ki harcok, amelyek kedd reggel is folytatódtak. Két év óta ezek voltak a két fél között a legsúlyosabb összecsapások. Az örmény védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az azeri fél egyebek között ágyúval lőtte az örmény oldalon lévő katonai és polgári infrastruktúrát Vardenisz, Szotk, Gorisz és Kapan térségében.

A Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020 őszén éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az örmények által elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. Noha a felek 2020. november 9-én fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek a konfliktusok.