Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az építkezés időszaka

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kertész László |  2021. február 5. 18:08

Ünnepi állománygyűlésen adták át az MH Egészségügyi Központ alárendeltségébe került városi kórházak intézményvezetői kinevezéseit február 5-én, pénteken, Budapesten, a Honvédkórház Róbert Károly körúti objektumában.

20210205-kinevezes 02

Az ünnepségen – amelyen mások mellett részt vett dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, valamint dr. Végh Attila miniszteri biztos - prof. dr. Wikonkál Norbert, az MH Egészségügyi Központ főigazgatója elmondta: a hazai egészségügyi rendszer átalakításának igen fontos lépése az új kórházi struktúra kialakítása, így az Országos Kórház Főigazgatóság létrehozása, amelynek alárendeltjeként működik a 39 megyei kórház. E folyamat eredményeként öt városi kórház került a Honvédkórház alárendeltségébe.

Prof. dr. Wikonkál Norbert kiemelte: az átalakítások nem csupán nagy lehetőséget jelentenek a hazai egészségügynek, de érdemi változásokat is hoznak. Mindezek célja az, hogy az egészségügyi ellátórendszer működését magasabb szintre emeljék, hatékonyságát javítsák, de maga az ellátórendszer is a páciensek lakhelyéhez kerüljön közelebb. A progresszivitási szintek emelésekor pedig a beteg a speciális kezelést igénylő esetekben a kevesebb számú, de a korábbiaknál jobban felszerelt intézményben a lehető legmagasabb szintű ellátással találkozzon.

20210205-kinevezes 04

„Egy építkezés indult meg most, amely munkáját tekintve hosszú, időben azonban erősen korlátozott” – fogalmazott a főigazgató, hangsúlyozva: a szükséges előkészületeket követően július elsejétől már a csatlakozó városi kórházak kiszolgáló – azaz gazdasági, jogi, háttérintézményi - struktúráját kell úgy átalakítani, hogy takarékosabb, de hatékonyabb legyen ezek működése.

„Fontos megjegyezni, hogy ehhez nem csupán iránymutatások érkeznek Jenei Zoltántól, az országos kórházfőigazgatótól, hanem komoly anyagi források támogatják az egészségügy átalakítását, hatékonyabbá válását” - tette hozzá az MH Egészségügyi Központ főigazgatója, kiemelve, hogy csak a bérrendezésre 197 milliárd forint érkezik a kormányzattól, ezenkívül a struktúraátalakítás finanszírozására további 45 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Az állománygyűlésen adták át a február 1-jétől érvényes intézményvezetői kinevezési okiratot dr. Kaszás Edit Magdolnának, a Károlyi Sándor Kórház; dr. Trombitás Zoltán Károlynak, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház; valamint dr. Urbán Edinának, a Jávorszky Ödön Kórház igazgatójának.