Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az eső elől sem hátráltak meg a kadétok

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2020. szeptember 27. 18:02

A honvédelem iránti érdeklődés ,,felcsigázása” és a Magyar Honvédség népszerűsítése lebegett célként a szervezők előtt, amikor szeptember 25-ére Pákozdra és a Velencei tó környékére meghirdették a nagyjából 7-8 kilométert kitevő 18. Országos Ifjúsági Honvédelmi Járőrversenyt.

18. Országos Ifjúsági Honvédelmi Járőrverseny (7)

A résztvevők a Honvéd Kadét Program középiskolásain kívül az ország középiskoláinak 3. és 4.osztályos diákjaiból, valamint egyetemi hallgatókból kerültek ki, akik 4 fős csapatokban ,,vágtak neki” az erőt próbáló vidéknek a pákozdi Katonai Emlékparktól kiindulva.

18. Országos Ifjúsági Honvédelmi Járőrverseny (1)

A Honvéd Szondi György Sportegyesület rendezésében, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred segítségével és a Honvédelmi Sportszövetség (Hososz) égisze alatt megvalósult programmal a fiatalok sportolási lehetőségeit bővítenék.

A sportprogramra 45 csapat nevezett 22 oktatási intézményből, akik Debrecentől Komlón át Kiskunhalasig számos helyről érkeztek – hozta szóba a tömeges érdeklődést a helyszínen Szentes László, a Hososz alelnöke. Hangsúlyozta: az egyesületi kereteken belül a versenyt már több mint 15 éve rendezik meg, amely színvonalában is és feladatában is évről évre erősödött. Odáig, hogy idén már a Honvéd Kadet Program részévé vált, sőt ez a legnehezebb, legkomplexebb verseny a mai napig.

Az esőtől sem mentes megméredtetés jellegét tekintve, alapvetően egy teljesítménytúrával összekötött, járőr típusú csapatprogramról beszélhetünk, ahol a rajtszámmal ellátott egységek egy, saját maguk által megválasztott terepszakaszon, térképpel tájékozódva hajtják végre a kiszabott feladatokat. Ennek során, egyrészt katonai képességet mérő, másrészt szellemi tudáspróbán is megmérettettek. Ilyen volt a harcszerű körülmények közötti kézigránát hajítás, a természeti elemekből felépült akadályok leküzdése, a mászás, függeszkedés, vagy a billenő-, futógerenda akadályokból álló pálya teljesítése.

18. Országos Ifjúsági Honvédelmi Járőrverseny (4)

Ezeken túl légfegyverrel való lövészetből, íjászatból, kenuval történő evezésből is kipróbálhatták magukat, de az ellenséges rádió bemérése is éppúgy része volt a megmérettetésnek, mint a MÁTRIX tájékozódási, a katasztrófavédelmi, vagy a gátépítéssel járó, vízügyi feladatok és persze az elsősegély-nyújtási, egészségügyi elemek. A változó szintkülönbséggel bíró terepen több ellenőrző állomást állítottak fel, amelyeknél a kialakításuknak köszönhetően egy időben több csapat is végrehajthatta feladatát.

GALÉRIA