Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EU a külföldi csapatok azonnali kivonását sürgeti Líbiából

2021. április 6. 9:13

A külföldi csapatok azonnali kivonását sürgette Líbiából április 4-én, vasárnap az Európai Tanács elnöke Tripoliban, hozzátéve, hogy ez az észak-afrikai ország stabilitásának az egyik előfeltétele. A líbiai fővárosban tartott sajtótájékoztatóján Charles Michel történelmi pillanatnak nevezte az átmeneti kormány megalakulását, és összefogásra szólította fel a polgárháború sújtotta ország politikai és fegyveres frakcióit.

ENSZ-szakértők nemrég napvilágra került jelentése több külföldi kormányt vádolt azzal, hogy – semmibe véve a világszervezet vonatkozó tilalmait – csapatokat, illetve fegyvereket szállítanak Líbiába, mélyítve ezzel a 2011 óta tartó konfliktust. A jelentés szerint továbbra is zsoldosok ezrei vesznek részt a harcokban.

A líbiai elnöki tanács élén álló Mohammad Júnesz al-Menfi hivatala azt közölte, az Európai Tanács elnökével folytatott egyeztetéseken érintették a migráció, illetve az EU és a Líbia közti tengeri határok biztonságának a kérdését is. Az AP hírügynökség magát megnevezni nem kívánó, európai uniós tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, hogy az EU líbiai nagykövete várhatóan április végén tér vissza Tripoliba.

Líbia Moammer el-Kadhafi 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Néhány éve kettős hatalom van az országban: a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzés alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat. Ezt hivatott felváltani az Abdulhamíd Mohamed Dbeibeh ideiglenes miniszterelnök vezette kormány, amelynek megbízatása a december 24-re kitűzött választásokig tart.