Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EU és a NATO is elítélte a kabuli repülőtér közelében elkövetett támadást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. augusztus 26. 20:26

Az Európai Unió vezetői és a NATO főtitkára is elítélte az afgán főváros, Kabul repülőterénél csütörtökön elkövetett robbantást, és a terrorizmus fellángolása elkerülésének fontosságára figyelmeztettek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében kijelentette: mindent meg kell tenni a repülőtéren tartózkodók biztonsága érdekében. A nemzetközi közösségnek szorosan együtt kell működnie, hogy elkerülje a terrorizmus újbóli fellángolását Afganisztánban és a konfliktus sújtotta ország határain túl - közölte.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében létfontosságúnak nevezte a biztonságos bejutás szavatolását a kabuli repülőtérre. Hozzátette: „biztosítanunk kell, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzet ne vezethessen a terrorizmus újjáéledéséhez”.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke szintén a kabuli repülőtér biztonságának szavatolására figyelmeztetett. Kijelentette: az uniós országoknak biztonságba kell helyezniük az európai állampolgárokat és mindazokat, akik veszélyben érzik magukat.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üzenetében azt közölte: a szövetségesek elsődleges célja továbbra is az, hogy minél több embert menekítsenek ki az országból és helyezzenek biztonságba a lehető leggyorsabban.

A kabuli repülőtér közelében csütörtökön elkövetett robbantásban legkevesebb tizenhárman meghaltak és több tálib fegyveres őr megsebesült.