Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Szívünk egy darabjával búcsúzunk”

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2021. augusztus 26. 18:52

Utolsó útjára kísérték Furkó Kálmán nyugállományú ezredest Szolnokon, augusztus 26-án. A szertartáson dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is részt vett.

KLAC7377

Katonai tiszteletadással vettek végső búcsút Furkó Kálmán nyugállományú ezredestől, a Magyar Honvédség legendájától, a magyar kyokushin karate egyik megalapítójától, 8 danos mesterétől csütörtökön, Szolnokon.

Shihan Furkó Kálmán felderítő katonák ezreit tanította közelharc és önvédelmi technikákra, az ilyen jellegű kiképzés a mai napig az ő rendszerére épül. A nyugállományú ezredes 2021. augusztus 3-án, hetvennégy esztendős korában hunyt el. Furkó Kálmánt saját halottjának tekinti a Magyar Honvédség, a Magyar Karate Szövetség, valamint Szolnok városa.

A kegyeleti szertartásra több százan érkeztek a katonavárosba. Az egykori bajtársak, tisztelők, tanítványok délelőtt a Szolnoki Sportcentrum tiszaligeti sportcsarnokában felállított ravatalnál helyezték el az emlékezés virágait.

KLAC7355

A Magyar Honvédség nevében dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy búcsúzott egykori bajtársától. „Szomorú szívvel fogadtuk a hírt, hogy Furkó Kálmán, a megtörhetetlen kőszikla, a rendíthetetlen harcos most az egyszer veszített a sors ellen. A búcsú kimondhatatlanul fáj, hangtalan szavak ülnek a torkunkon, amelyet a gyász ereje szorít össze. Elköszönni vagyunk itt, kollégák, bajtársak, tanítványok” – mondta. A Magyar Honvédség parancsnoka felelevenítette Furkó Kálmán páratlanul gazdag pályafutását. Emlékeztetett: ő volt az, aki megteremtette a katonai közelharc alapjait a honvédségnél, öröksége, szellemisége, vezetői stílusa pedig óriási hatással volt az egész honvédségre.

„A Magyar Honvédség nem csak egy kiváló főtisztet, hanem egy legendát veszített. Hálásak lehetünk a sorsnak, hogy olyan embert ismertünk személyében, akinek első gondolata mindig a haza szolgálatáé és a hazát szolgáló katonáké volt. Kálmán saját példájával mutatta az utat katonák generációinak, teremtett maradandó értéket a Magyar Honvédségnek és Magyarországnak” – búcsúzott dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy.

KLAC7301

Szolnok képviseletében Szalay Ferenc polgármester köszönt el a város megbecsült polgárától. Mint mondta, nehéz búcsút venni egy olyan embertől, aki tisztességével, becsületességével, kitartásával és elkötelezettségével mindenkinek utat mutatott. „Az ő valódi ereje abban rejlett, hogy életének minden pillanatában képes volt megmutatni a helyes utat, melyen érdemes volt és végig is kellett menni. Városunk egyik legkiemelkedőbb alakjától szolnoki szívünk egy darabjával búcsúzunk ma” – fogalmazott.

A Magyar Karate Szövetség nevében Mészáros János elnök méltatta Furkó Kálmánt. Rámutatott: az ezredes katonai pályája mellé éppen a karate volt a legtökéletesebb sport. A katonai hivatás legfontosabb értékeit, a következetes szabályokat a sportban is szigorúan betartotta és betartatta – ez volt népszerűségének és sikerének egyik titka, ezért is ismerte el és tisztelte mindenki, mint katonát és mint sportembert. „A Magyar Honvédség és a magyar sport olyan ikont veszített, amilyen nem lesz még egyszer” – mondta.

A honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség érdekében végzett önzetlen tevékenysége, kiemelkedő szakmai értékei, példaértékű életútja emlékére a Honvédelemért kitüntető cím babérkoszorúval ékesített fokozatát adományozta posztumusz Furkó Kálmán ezredesnek. A kitüntetést dr. Ruszin-Szendi Romulusz adta át Furkó Kálmán özvegyének.

KLAC7578

A búcsúztató után a Kőrösi úti temetőben szűkebb körben zajlott a gyászszertartás. A ravatalozótól a sírhelyig hetvennégy volt ejtőernyős katona és bajtárs, tanítvány állt díszsorfalat Furkó Kálmán utolsó útján.