Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az F-22 Raptor lehet az Aero India 2011 meglepetése

Szöveg: JETfly |  2011. január 26. 20:39

2011. február 9-13. között, immáron nyolcadik alkalommal rendezik meg Bangalorban az Aero India 2011 légi és űrtechnológiai szakkiállítást, mely európai szemmel nézve is az egyik legrangosabb rendezvénynek számít a polgári és katonai repülőiparban. A számos újdonságot is felvonultató légiszalon szervezői a napokban jelentették be, hogy valószínűleg korunk egyetlen hadrendben álló, ötödik generációs harci repülőgépe, az F-22 Raptor is elfogadja az indiaiak meghívását.

A tárgyalások jelenleg is zajlanak India és az Egyesült Államok között a Raptor szerepeltetéséről, mely típus nemzetközi repülőnapokon való felbukkanása továbbra is kuriózumnak tekinthető. Az eddig napvilágot látott információk szerint két F-22-es érkezhetne Bangalorba, melyeket ezt követően a statikus soron tekinthetnének meg az Aero India 2011-re kilátogató érdeklődők.

A harci gép lehetséges első indiai bemutatkozása mögött ugyanakkor egyes katonai szakértők okos amerikai taktikát sejtenek: a Raptor debütálása egyfajta válasz lehet a hasonló kategóriás új kínai J-20 vadászbombázó felbukkanására, továbbá India azon döntésére, melynek értelmében Oroszországtól vásárolnak majd ötödik generációs harci repülőgépet.

Az idei Aero India-n közel 100 repülőgép teszi tiszteletét, szemben a 2009-es 50 darabos listával. A szervezők szerint is hab lenne a tortán a Raptor érkezése, azonban ezt leszámítva is kétségkívül Indiára figyel majd a világ február elején: a teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni, hogy az Egyesült Államok képviselteti magát a legtöbb repülőgéppel, 10 vadászgép mellett, elhozzák a C-17 Globemaster III szállítógépet, valamint a WC-130J Weatherbird időjárás-előrejelző repülőgépet is.

A végső döntés előtt természetesen az indiai MRCA vadászgéptender résztvevői is ellátogatnak Indiába, a Eurofighter Typhoon, a Rafale, az F/A-18, az F-16 és a Saab Gripen mellett azonban lesz egy nagy hiányzója is légiszalonnak: az oroszok idén nem jelennek meg az Aero India-n a MiG-35 típussal.

1595913404
 
 Fotó: af.mil