Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új tárakat kaptak az Afganisztánban állomásozó brit katonák

Szöveg: Háború Művészete / Ministry of Defence UK |  2011. január 26. 18:25

Az Afganisztánban állomásozó brit erők több mint 100 ezer darab új, a legkorszerűbb könnyű tárat kaptak az SA80 típusú, egyéni fegyverekhez. A 30 lőszer befogadására alkalmas Magpul EMAG tárak tömege fele a hagyományos fém táraknak, ami könnyebbé teszi a katonák felszerelését, amit bevetések alkalmával magukkal kell vinniük.

Az EMAG tárak műanyagból készülnek, amelyek tömege 130 gramm, szemben a fém tárak tömegével, amelyek 249 grammot nyomnak. A katonák 12 tárat hordanak magukkal, ami azt jelenti, hogy nagyjából egy kilogrammal kevesebb súlyt kell cipelniük, mint korábban.

Annak ellenére, hogy az új tár elődeinél könnyebb, egy robusztus, ellenálló, tartós tárról beszélünk, amely könnyen eltávolítható – portól, homoktól védő – borítással van ellátva. A táron található „ablaknak" köszönhetően a katonák könnyen figyelemmel tudják követni a lőszerfogyást, amely a kritikus helyzetekben nagy segítséget jelent.

Stevie Japp tizedes a Skót Királyi Ezred 5. Zászlóaljának tagja a következőket mondta az új tárral kapcsolatban: „Az új tár a felszerelésünk nagyszerű darabja. A kis „ablak" lehetővé teszi számomra, hogy nyomon kövessem, hány lőszert használtam el, ugyanakkor könnyebb és tartósabb. A porvédő nagyon hasznos az afganisztáni poros körülmények között, segítségével egyszerűbb tisztán tartani a lőszereket."

Brit katona fegyverében az új Magpul EMAG tárral

CímkékAfganisztán