Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az idei év első alapkiképzése kezdődött Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. február 3. 15:38

Közel harminc leendő tiszt, altiszt és legénységi állományú katona kezdte meg hat hetes alapkiképzését az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében, február elsején.

alapkikepzes_hodmező (2)

Az alapkiképzésre bevonulók - a szerződéskötést és a kötelező szűrővizsgálatokat követően - elfoglalták szálláshelyüket és az alapkiképző század tagjaként átvették egyenruháikat. Az újoncok az egységes alapkiképzés hat hete alatt - az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj kiképzőinek segítségével - elsajátítják a legfontosabb katonai ismereteket.

alapkikepzes_hodmező (4)

A mostani alapkiképzésre hat helyőrségből érkeztek a bevonulók, akik közül hárman az MH Sportszázad tagjai és a Magyar Honvédségnél képzelik el jövőjüket. Köztük Németh Viktor Máté őrmester, aki kajakosként utánpótlás világbajnokságot nyert.

„A Magyar Honvédség kötelékében szeretnék egy folyamatosan emelkedő pályát elérni. Hivatásos sportolói pályafutásom véget ért, így teljes erőmmel a honvédségi faladataimra koncentrálhatok, ahol megpróbálom eddigi tapasztalataimat hasznosítani, illetve szeretném magam több irányba is tovább kepézni” – mondta Németh őrmester.

Az alapkiképzés a fizikai képességeik fejlesztésén túl alaki, egészségügyi, híradó, katonai tereptan és lövészet mellett, harcászati és műszaki alapismeretek elsajátításából áll. A sikeres vizsgák után március közepén a kiképzés ünnepélyes katonai eskütétellel zárul, ezt követően megkezdik szolgálatukat a Magyar Honvédség kötelékében.