Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A varázslatos logisztika

Szöveg: Zavodnyik Blanka | Fotó: archív |  2021. február 3. 14:24

Katonai logisztikusokat is képeznek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán. A képzés során polgári logisztikai ismereteket is elsajátítanak a honvéd tisztjelöltek.

szászi

„Azoknak ajánlom ezt a szakot, akik elhivatottak a katonai pálya iránt, de elsősorban nem a harctéri cselekményekben kívánnak részt venni, hanem a harcolók ellátását, szállítását, a különböző fegyverek és haditechnikai eszközök javítását szeretnék szervezni, irányítani és megvalósítani” – fogalmazott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapjának adott interjújában Szászi Gábor ezredes, a katonai logisztika képzés szakfelelőse.

A nyolc féléves képzés alatt nem csak katonai, de polgári logisztikai ismereteket is elsajátítanak a honvédtisztjelöltek, akik tanulmányaik végeztével a Magyar Honvédség harcászati szintű katonai logisztikai és katonai pénzügyi vezetői lehetnek. A hallgatók a megszerzett tudás birtokában képesek lesznek logisztikai szakalegységeket vezetni, illetve logisztikai támogatási (anyagellátási, közlekedési, fenntartási) és különböző gazdasági-pénzügyi folyamatokat ellátni. A speciális logisztikai szaktechnikai képzés mellett, a matematika, a közgazdaságtan és a műszaki alapismeretek is szerves részét képezik a tananyagnak.

„A logisztika egy varázslatos szakterület, mert szinte mindenki megtalálja benne a számára legvonzóbb ismerteket, ha nem a harc megvívásával, hanem annak támogatásával szeretne foglalkozni”­ – véli az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar oktatási dékánhelyettese. Szászi Gábor ezredes hozzátette: aki a logisztikai szakot választja, az egyszerre rendelkezhet a katonai és (az adott szakterület) polgári ismereteivel is.

A képzés során a tisztjelöltek különböző specializációk közül választhatnak: érdeklődésüknek megfelelően dönthetnek a hadtáp, a haditechnika, a katonai közlekedés vagy katonai pénzügy továbbképzés mellett.

varazslatos logisztika