Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az indiai kormányfő cáfolta az ország elleni kínai támadás lehetőségét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 15. 10:40

Alaptalannak nevezte az India elleni kínai támadás lehetőségéről formálódó véleményeket az indiai miniszterelnök december 14-én, szerdán az újdelhi parlament alsóházában.

„Kormányunk nem ért egyet azzal a nézettel, hogy Kína meg fogja támadni Indiát" – hangsúlyozta Manmohan Szingh arra a sajtójelentésre reagálva, hogy Peking minden bizonnyal haditengerészeti javító és kiszolgáló bázist hoz létre az indiai-óceáni Seychelle-szigeteken. A miniszterelnök azután fejtette ki véleményét, hogy az egyik pártelnök, a Szamadzsvadi Pártot vezető Mulajam Szingh Jadav azt állította: információi vannak arról, hogy Kína előkészületeket tett India megtámadására és már területeket is kijelölt erre a célra a közös határ környékén. Mint mondta, az akció küszöbön áll.

Megfigyelők szerint az új bázissal Kínának kifejezetten a szomáliai kalózok elleni katonai akcióban részt vevő haditengerészeti egységek kiszolgálása a célja. Peking cáfolta azt az értesülést, hogy egy katonai támaszpont építéséről lenne szó.

Az indiai kormányfő a parlamentben leszögezte: az India és Kína közötti határ „nagyjából" békésnek mondható. Elismerte ugyanakkor, hogy nem sok előrelépés történt a két ország közötti területi vita rendezésében, de megnyugtatásul hozzátette: a legmagasabb rangú kínai tisztségviselők biztosították őt arról, hogy az Indiával való békés és nyugodt viszony fenntartása az érdekük.