Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétatechnikai „csúcstalálkozó” Győrött

Szöveg: K. F. |  2011. december 15. 11:46

Háromoldalú, magyar−cseh−francia légvédelmi rakétatechnikai megbeszéléseknek adott otthont a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred december 13-án, kedden. Az egyeztetések fő célja a légvédelmi rakétafegyverzet, valamint a kapcsolódó vezetési és irányítási rendszerek modernizációja területén tett erőfeszítések megismerése volt.

A megbeszéléseken a házigazda szerepét betöltő győri légvédelmi rakétaezred, a Honvéd Vezérkar, valamint a szervező MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) képviselőin kívül a francia többségű MBDA, valamint a cseh Retia hadiipari vállalatok szakemberei vettek részt.

1595928914
A rendezvényt Könczöl Ferenc alezredes, a rakétaezred parancsnokhelyettese nyitotta meg, majd az MH ÖHP képviseletében Kristóf Zoltán alezredes, kiemelt főtiszt ismertette a tanácskozás napirendjét.

Somogyi Péter őrnagy színvonalas prezentációban mutatta be a Magyar Honvédség egyetlen légvédelmi rakétaegységét. Az előadás során a főtiszt az ezred rendeltetése, felépítése és teljesített feladatai mellett kitért az elmúlt közel egy évtized során a fegyverzeti és vezetési eszközökön végrehajtott technikai modernizáció főbb lépéseire, valamint a szövetségi integráció érdekében tett erőfeszítések ismertetésére.

Ezt követően a cseh Retia hadiipari vállalat szakértői vették át a szót, és tartalmas, mindenre kiterjedő előadásaikban mutatták be a légvédelmi rakéta- és radartechnika területén elért modernizációs és technikai fejlesztési eredményeiket. A résztvevők élénk érdeklődést mutattak a cseh fejlesztésű RACCOS (Retia Advanced Command and Control System) légvédelmi rakéta vezetési-irányítási rendszer iránt. Az előadók szintén számos újdonságról számoltak be a szomszédos, eltérő rendszerben működő légvédelmi rakéta- és tüzérrendszerek kis magasságú légihelyzetkép-cseréjének érdekében kifejlesztett illesztőegység, az úgynevezett LLAPI (Low Level Air Picture Interface) technikai megvalósításának cseh útjával kapcsolatban.

A továbbiakban először a Retia vállalat mutatta be az elmúlt évtized első felében az SA–13 Gopher (Sztrela–10), valamint ennél is mélyebben az SA–6 Gainful (KUB) légvédelmi rakétafegyverzeteken végrehajtott modernizációt. Ezt követően az MBDA nemzetközi hadiipari konzorcium képviselőivel közösen tartott tájékoztatón ismertették a több kelet-európai országban is üzemeltetett KUB légvédelmi rakétafegyver rendszerben tartása érdekében kifejlesztett megoldást, az MBDA által gyártott Aspide 2000 félaktív önrávezetésű légvédelmi rakéta integrációját a szovjet rakétarendszerbe.

1595928914
Első alkalommal az International Exhibition of Defence and Security Technologies 2011 (IDET 2011) nevű védelmi kiállításon lépett a nyilvánosság elé a francia MBDA és a cseh Retia egy olyan megoldással, amelynek keretében három Aspide 2000 rakétát telepítettek és integráltak KUB indítóállványokra. A fejlesztés, amely a prezentáció során elmondottak szerint lényegesen olcsóbb, mint bármely egyéb vásárlási megoldás, az eredeti szovjet típusszámozást követve a 2K12 KUB CZ elnevezést kapta. A rendszer az Aspide 2000 rakéták integrálását követően is a mindenidős, kis hatótávolságú rendszer kategóriában maradt, hatótávolsága túllépi a 23-25 kilométert, s képes maximum 1,8 Mach sebességgel repülő légi célok megsemmisítésére 25 métertől 12 ezer méterig terjedő magassági tartományban.

A mostani közös fejlesztési tevékenység oly módon oszlik meg a két résztvevő között, hogy a rakétát és a hozzá kapcsolódó know-how-t az MBDA, míg a fegyverzeti eszközökön szükséges módosításokat a Retia biztosítja.

A rakétákról, valamint a kapcsolódó logisztikai kiszolgálási követelményekről az MBDA rakétatechnikai szakértője, Roberta De Lisi adott tájékoztatást. Az integráció technikai kivitelezéséről túl sok adat egyelőre nem áll rendelkezésre, azonban nyilvánvaló, hogy egyenként három konténerezett Aspide 2000 rakétát integráltak a KUB-ok indítóállványaira. A rakéta maga az Aspide Mk.1 földi indítású változata, a KUB-hoz hasonlóan félaktív önrávezetési rendszerrel rendelkezik, valamint aktív és passzív zavarvédelemmel van ellátva. Az olasz Spada-rendszerbe már korábban integrálták (SPADA 2000).

1595928914
A fejlesztés sorsát illetően jelenleg csupán találgatások folynak, konkrét megrendelésekről még nem szólnak a hírek, és a vállalatok képviselői sem tudtak ilyenekről beszámolni, ám ennek elsősorban az az oka, hogy most fejezik be a szükséges dokumentációk kidolgozását, s az eszközök csak ezt követően kerülhetnek a piacra.

Az alkalmat kihasználva Didier Philippe, az MBDA France rangidős igazgatóhelyettese adott információkat a MISTRAL 3 közeli hatótávolságú légvédelmi rakétáról, ami hamarosan piacra kerül. A számos paraméterében (például hatótávolság, önrávezető fej érzékenysége, zavarvédelem, hajtómű, technikai kiszolgálási igény radikális csökkentése) megerősített légvédelmi rakéta fejlesztése nemrég fejeződött be, így a fegyver a piaci megjelenése előtt áll.
A technikai megbeszélésekre jellemző nyitottság, a felmerült számos kérdés hűen tükrözte a téma aktualitását, valamint főként azt, hogy az esemény elérte azt a kitűzött célt, amelyet az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légvédelmirakéta-szakemberei Böcz Lajos alezredes vezetésével megfogalmaztak.

A fegyvernem előtt álló kihívásokra adható potenciális válaszok egyikének megismerése érdekében szervezett megbeszélés nagy sikerrel zárult, s bizonyította, hogy a szakemberek készek és képesek tenni a légvédelmi rakéta- és tüzér szakmakultúra eredményeinek fenntartása, valamint a Magyar Honvédség légvédelmi oltalmazási képességeinek megőrzése, fejlesztése érdekében.

Fotó: MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred