Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az információ hatalom

Szöveg: Demény Andrea szkv. |  2009. május 13. 8:42

A mai világban ez a gondolat többszörösen is igaz, sőt talán az emberek egyik szükségletévé is vált az információ birtoklása. Ám hiába vagyunk a tudásnak birtokában, ha nem tudjuk a megfelelő személynek a megfelelő módon eljuttatni.

Ez az elképzelés vezérelte azokat a katonákat, akik részt vettek azon az országos szintű híradó rendszer gyakorlaton, melyet a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság 2009. május 11-én rendelt el. A gyakorlaton a tatai alakulattól mintegy húsz fő vett részt Orbán Viktor hadnagy, a lövészzászlóalj híradó szakaszparancsnokának vezetésével.

A katonák nagytávolságú összeköttetést alakítottak ki rádiórelével, melynek hatótávolsága közel nyolcvan kilométer és R 142-es típusú rádióállomással, mellyel akár 350 km-es távolságra is lehet sugározni. A rendszergyakorlat végrehajtásában több katonai alakulat is részt vett.

A feladatok szisztematikus gyakorlásának egyik célja, a tapasztalatgyűjtés, az eszközök és a személyi állomány hadrafoghatóságának ellenőrzése volt, másik feladata pedig, hogy a híradó szakemberek a rendszeresített eszközöket hatékonyan és felkészülten tudják kezelni, így az általuk forgalmazott információ az elöljáróik számára haladéktalanul célba érhessen.