Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten lesz a NATO katonaorvosi továbbképzője

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 13. 8:30

Budapesten lesz a NATO katonaorvosi továbbképző intézménye, az ehhez szükséges okiratot pénteken írják alá – közölte a leendő központ igazgatója kedden. Kopcsó István elmondta: a Katona-egészségügyi Kiválósági Központ nyolc állam közreműködésével jön létre.

A támogató országok pénteken, az amerikai Norfolkban írják alá az együttműködési megállapodást a központ létrehozásáról. A központ célja az egészségügyi szakképzés és felkészítés, valamint a klinikai tapasztalatok és önálló kutatások alapján a NATO doktrínáinak fejlesztése. A kiválósági központ lehetőséget biztosít a katonaorvosi képzés és kiképzés színvonalának emelésére – közölte Kopcsó István. Ilyen központra azért van szükség, mert a műveleti területeken lévő kórházakban dolgozó szakemberek általában különböző nemzetiségűek, ezért az akciók megkezdése előtt egyeztetniük kell a módszereiket és a kezeléseket. Erre a kiválósági központban is felkészülhetnek ezután – mondta az igazgató.

Az együttműködési szerződés aláíróit egyelőre nem nevezte meg az igazgató, csak annyit közölt, hogy NATO-tagállamokról van szó. A központ Budapest II. kerületében, a Szilágyi Erzsébet fasorban kap helyet.