Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az informatikai szolgálat napját ünnepelték

Szöveg: Gémes Balázsné százados |  2011. február 9. 14:26

Életünk szinte minden területén nélkülözhetetlen az informatika, és az informatikai szakemberek jelenléte, szaktudása. Az informatika szó napjainkban már sokkal többet foglal magában, mint 10–15 évvel ezelőtt. Az e területen dolgozók rendkívül sokrétű munkát végeznek, melyhez hozzátartozik a változások követése, a szoftverek fejlesztése, a hálózatok kialakítása, üzemeltetése, a problémák analizálása, definiálása és még számos olyan feladat, amely a mindennapi munkát segíti.

1595913936
Az informatikusok mindenhol ott vannak, ahol számítógépet használnak. Ez a szakterület a Magyar Honvédségen belül is fiatalnak számít, és mégis itt indult el a legdinamikusabb és legeredményesebb fejlődés.
A Magyar Honvédség Támogató Dandár (MH TD) hagyományosan, minden évben megemlékezik Neumann Jánosról, akit nemcsak matematikusként és fizikusként, de a modern informatika úttörőjeként tart számon a világ.

Az MH TD állománya február 7-én tartotta ünnepi állománygyűlését a Petőfi laktanyában, hogy méltassa Neumann János életútját, munkásságát, eredményeit. Nyikos Imre mérnök alezredes, az MH TD, MH Híradó és Informatikai Rendszerfőközpont, Informatikai Főközpont parancsnoka köszöntötte az elnökség tagjait, valamint a résztvevő állományt.

Nyikos alezredes bevezető beszédét a következő mondatokkal nyitotta meg: „Neumann annak idején zászlóként magasodott saját korának gondolkodói fölé. 2011-től immáron mi, a dandár informatikai állománya is az MH HIRFK saját alegységzászlója számára gyűjtjük a dicsőséget tetteinkkel, a feladatok minél tökéletesebb és gondolkodó végrehajtásával." Neumann nagysága vitathatatlan, melyet korának tudósai is elismertek. Erről tanúskodik Rényi Alfréd kijelentése is, hogy a „matematikusok azt bizonyítják be, amit tudnak, Neumann azt, amit akar".

Nyikos alezredes megnyitó gondolatait követően a Honvéd Vezérkar főnök köszöntőlevelének felolvasása következett, majd Ágota András mérnők őrnagy Neumann János tudományos munkásságáról tartott előadást.

1595913937
Összefoglalta pályafutásának azon állomásait, melyek különleges képességeit alátámasztják, egyetemes tudását dicsérik. Az előadás végén Ágota őrnagy kitért azokra az informatikusokra, akik kitartanak a hivatásuk mellett, és a továbbiakban is szakmai kihívásokkal tűzdelt rögös ösvényt választják. Beszédében rámutatott, hogy a kemény munka sikerélményeket is tartogat, hiszen minél nagyobb a kihívás, annál büszkébbek lehetnek az elért sikerekre, annál értékesebbek azok. Kiemelte azokat a feladatokat, melyek az elmúlt időszakban meghatározóak voltak számukra és hatalmas felelősséget hárított rájuk. Ezek között kiemelte az EU-elnökséggel kapcsolatos előkészítő tevékenységet, a nemzetközi elismeréssel végrehajtott Combined Endeavor gyakorlatot és még számos olyan tevékenységet, amelyek a maguk nemében épp olyan fontosak, mint a felsoroltak.

Végezetül elmondta, hogy látva a már eddig is leküzdött nehézségeket, nem túlzott optimizmus, hogy a rendszerfőközpont alegységei – szorosan együttműködve a MH Támogató Dandár és a Magyar Honvédség más szervezeteivel – képesek lesz a magas színvonalon ellátni feladatait, melyek a közeljövőben várnak rájuk.

Az ünnepségen Horváth Ferenc dandártábornok, az MH TD parancsnoka – kiemelkedő teljesítményük elismeréseként – névre szóló emléktárgyat adományozott Kaszab Tibor főhadnagynak, Pupek Zsolt főhadnagynak, Papp Róbert szerződéses őrmesternek és Marton Balázs István közalkalmazottnak.
Az állománygyűlést az MH TD Díszzászlóalj, Budapest Helyőrségi Zenekarának színvonalas műsora zárta.

 
1595913937
 
1595913937
1595913937
1595913938

 Fotó: a szerző felvételei