Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iraki hadsereg veszi át az ellenőrzést

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 12. 14:55

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy április elsejétől átadja az al-Kaida ellen harcoló mintegy százezer milicista feletti ellenőrzést az iraki hadseregnek.

Október óta több mint 80 ezer szunnita fegyveres került iraki ellenőrzés alá az arab ország nyolc tartományában, és jövő hónaptól az északi Szaláheddin tartomány milicistáinak irányítását is átveszik a helyi biztonsági erők, közölte az Irakban állomásozó amerikai haderő bagdadi parancsnoksága.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ellen harcoló milíciákat egyebek közt Szahva (Ébredés) vagy Irak Fiai néven emlegetik.

Az első ilyen milícia 2006 nyarán el-Anbár tartományban alakult meg helyi törzsi vezetők kezdeményezésére és az Egyesült Államok támogatásával. A szunnita harcosoknak fontos szerep jutott a felkelők elleni amerikai stratégiában, és működésüket az amerikai hadsereg finanszírozta.

Núri al-Máliki iraki kormányfő nemrég nagy felzúdulást keltett azzal a kijelentésével, hogy csak a milíciák ötödét olvasztják be a hadseregbe. Az iraki hatóságok ezután ígéretet tettek arra, hogy a többi fegyveres is állami szolgálatba léphet.

1595884839