Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iraki kurdok szívesen látnák az amerikai csapatokat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. november 3. 8:45

Maszúd Barzani, az észak-iraki kurd autonóm terület elnöke támogatja az amerikai katonai támaszpontok létesítését a kurd országrészben, amennyiben az iraki-amerikai biztonsági egyezményről szóló tárgyalások kudarcot vallanak.

“Jelenleg minden erőfeszítés az egyezmény aláírására irányul, de ha az kudarcot vall, és az Egyesült Államok azt kéri tőlünk, hogy csapatokat tarthasson Kurdisztánban, úgy gondolom, Kurdisztán parlamentje, népe és kormánya is szívesen fogadja e kérést" – jelentette ki Barzani egy washingtoni értekezleten.

Szavait az általa vezetett Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) lapja, a Habat idézte vasárnap.

Az Egyesült Államok és Irak hónapok óta próbálja végleges formába önteni az úgynevezett SOFA-megállapodást (Status of Forces Agreement), amely jogi alapot teremtene az amerikai katonai jelenlétnek Irakban az ENSZ mandátumának december 31-i lejárta után. Núri al-Máliki iraki kormányfő bemutatott Washingtonban egy átdolgozott szöveget, miután miniszterei öt ponton módosították azt. Washington erősen húzódozik az egyezmény újratárgyalásának gondolatától.

Az iraki kurd vezetők teljes mértékben támogatják a megállapodást, és az Egyesült Államokat 1991 óta a legfőbb szövetségesüknek és védelmezőjüknek tekintik.

CímkékENSZjog