Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iraki nagykövetet fogadta a honvédelmi miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. január 14. 15:03

Dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere bemutatkozó látogatáson fogadta Ali Hadi Hameed Al-Bayatit, Irak budapesti nagykövetét január 14-én, csütörtökön.

iraki1

A nagykövet köszönetet mondott azért a segítségét, amelyet Magyarország nyújtott a nemzetközi Koalíció részeként a Da’esh elleni harcban. Mint ismeretes, hazánk a kezdetektől fogva aktív szerepet vállal az ISIL/Da’esh Elleni Globális Koalícióban, ennek keretein belül látnak el a magyar kontingens katonai és tűzszerész kiképzői és őrző-védő feladatokat.

Magyarország száz főnél nagyobb kontingenssel vesz részt a Koalícióban, amely lakosság arányosan és a művelethez adott értékében is kiemelkedő szerepvállalásnak minősül. Benkő miniszter úr kiemelte, hogy a terrorizmus elleni harc közös érdek és kötelesség; Magyarországra pedig továbbra is számíthatnak partnerei.

iraki2

Az Irakkal történő együttműködésre kitérve a felek egyetértettek abban, hogy már eddig is erős alapokat hozott létre a két védelmi tárca, amelynek keretében korábban sor került kiképzési (elsősorban tűzszerészeti és aknamentesítési) szakismeretek megosztására, továbbá az Iszlám Állam elleni harcban megsebesült iraki katonák gyógykezelésére. Dr. Benkő Tibor megerősítette, hogy a pandémiás helyzet enyhülésével ezek folytathatók, Magyarország készen áll arra, hogy további igények esetén megfelelő segítséget nyújtson Iraknak a haderő kiképzésében és fejlesztésében.

A tárgyalást követően a honvédelmi tárca vezetője elmondta, hogy Irak és Magyarország egyaránt prioritásként kezeli a nemzeti identitás, a biztonság és a szuverenitás kérdését. Magyarország mindig is fontos partnerként tekintett Irakra – fogalmazott a tárcavezető, utalva az országaink közötti diplomáciai kapcsolatok több mint 60 éves múltjára.

iraki3