Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ISAF főparancsnoka látogatta meg a magyar tábort

Szöveg: Juhász Viktor fõtörzsõrmester |  2009. május 18. 13:33

A közelmúltban Pol-e-Komriban Jörg Volmer dandártábornok, a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők, (ISAF) Északi Regionális Parancsnokság (Regional Command North – RCN) parancsnoka fogadta – Korom Ferenc ezredes MH PRT parancsnok jelenlétében – az ISAF főparancsnokát, David D. McKiernan vezérezredest.

McKiernan tábornok Camp Pannoniába érkezése után meghallgatta Korom Ferenc ezredes és a részlegvezetők általános tájékoztatását a magyar PRT felépítéséről, működéséről, Baghlan tartomány biztonsági helyzetéről, a PRT eddig elvégzett, illetve tervezett feladatairól, a folyamatban lévő CIMIC projektekről, a magyar kontingens lehetőségeiről és a kihívásokról.

Ezek után Korom ezredes jelentett a tartományt sújtó árvíz okozta károkról. A tábornok nagyra értékelte a magyar PRT eddigi erőfeszítéseit, kooperatív hozzáállását és megköszönte a minden részletre kiterjedő, színvonalas tájékoztatást. McKiernan tábornokot elkísérte látogatására Iuniasolua T. Savusa az ISAF vezénylő zászlósa, akit Manzák Attila zászlós, a magyar PRT vezénylő zászlósa tájékoztatott az állomány létszámáról, annak várható bővüléséről, az elhelyezési körülményekről, a kiképzettségről.

Az ISAF parancsnok megbeszélést folytatott Haji Akhbar Barakzai tartományi kormányzóval, Dr. Paikannal a tartományi tanács (shura) vezetőjével, illetve a tartomány különböző járásaiból érkezett közösségi vezetőkkel, többek között Ziaul Haq korábbi tartományi kormányzóval. Az afgán vezetők lehetőséget kaptak, hogy az őket leginkább foglalkoztató problémákat elmondják az ISAF erők főparancsnokának.

Szó esett a magyar katonák és a helyi katonai, illetve kormányzati szervek közötti együttműködésről, valamint arról, hogy Afganisztán jövőjének kulcsát leginkább az infrastruktúra és az oktatás fejlesztése rejti. Fontosnak ítélték az úthálózat fejlesztését és munkahelyek teremtését.

 

Megköszönték a magyar PRT eddigi munkáját, valamint arra kérték McKiernan tábornokot, hogy nyújtson minél nagyobb segítséget ahhoz, hogy a tartomány fejlődhessen. A főparancsnok válaszaiból a tartomány képviselői megtudhatták, hogy megítélése szerint jelenleg tökéletes az együttműködés az ISAF erők és a kormányzati szervek között, ugyanakkor elmondta, hogy néhány éven belül szeretné, ha ezek a szervek önállóak lehetnének.

Ígéretet tett, hogy megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy miként tud a jövőben az ISAF nagyobb segítséget nyújtani Baghlan tartománynak.