Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy Predator Afganisztánban

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. május 18. 14:08

Az Egyesült Államok légiereje elveszítette egyik MQ-1 Predator típusú robotrepülőgépét Afganisztánban. A felfegyverezhető, így precíziós támadások végrehajtására is alkalmas távirányítású UAV az ország keleti felén zuhant le.

Bár ellenséges harctevékenységet nem észleltek a térségben, nem zárható ki, hogy a tálib erők végeztek a nagy értéket képviselő szerkezettel.

A gép még május 14-én veszett oda bevetés közben. A Predator típusú pilótanélküli robotrepülőgépeket alapvetően felderítésre, és a ha szükséges csapásmérésre használják. Akár egy napig is az ellenséges terület felett körözhetnek, ellenőrizve a térségben minden mozgást, az adatokat pedig valós időben továbbítják a parancsnokságnak. Amennyiben a földi operátorok úgy ítélik meg, a Predator azonnal képes beavatkozni is, így az időérzékeny célokat hatékonyan támadhatja nagypontosságú Hellfire rakétáinak segítségével.

A Predatorokat “földi pilóták" ilyen irányítóközpontok segítségével vezérlik. Ezeket a mini irányítóközpontokat könnyen lehet mobilizálni, akár konténerekbe is lehet telepíteni, így közvetlenül a frontvonalon üzemeltethetőek. Nem ritka az sem, amikor a világ másik felén lévő parancsnokságról irányítják az UAV-okat, felhasználva a műholdas kommunikációs csatornákat

A most elvesztett MQ-1-es lezuhanásának körülményeit vizsgálják.