Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első világháborús gránát és kitelepítések

Szöveg: Szűcs László |  2009. május 18. 14:27

A huszadik héten, azaz május 11–17-e között 63 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 21 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül is emberéletet veszélyeztettek.

Nagy Balázs törzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 770 bejelentést kaptak.

Május 11-én a Veszprém megyei Nemesvámosról kapták az értesítést a tűzszerészek, hogy a helyi termelőszövetkezet nyitott telepén, földmunkák közben egy második világháborús robbanószerkezetet találtak. A helyszínre érkezett járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy 88 milliméteres páncélgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Alighogy végeztek a nemesvámosi bejelentéssel, a közelben található, Fejér megyei Csőszre kellett átvonulnia az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőrnek. A település temetőjének közelében található földút mellett ugyanis egy 82 milliméteres aknavető gránátra bukkantak az arra járók. A tűzszerészek a robbanószerkezetet a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítették meg.

Május 12-én a Pest megyei Aszód és a Heves megyei Hatvan között akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Az áramszolgáltató munkatársai ugyanis világháborús robbanószerkezetet találtak a két település közötti szántóföldön, az egyik magasfeszültségű villanyoszlop betontalapzatára téve. Vélhetően szántás közben került elő a földből, s ezután tették ismeretlenek a villanyoszlop talapzatára. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével – a 88 milliméteres páncéltörő gránátot a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Ugyancsak ezen a napon a veszprémi murvabányába is ki kellett vonulniuk a honvédség tűzszerészeinek. Fejtés közben ugyanis egy világháborús gránátra bukkantak a munkások. A helyszínre érkező járőr – Hadházi Sándor zászlós vezetésével – megállapította, hogy egy 88 milliméteres páncéltörő gránát került elő, amelyet a közelben meg is semmisítettek.

Május 12-én a Győr-Moson-Sopron megyei Győrszentivánra hívták a tűzszerészeket, mivel a település egyik családi házának nyitott udvarában egy darab 100 milliméteres repeszromboló gránátra bukkantak a felújítást végző munkások. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette járőr semmisítette meg.

Még mindig május 12-én a Pest megyei Turán is akadt dolguk a tűzszerészeknek, hiszen a Maglódi úton, közműépítés közben bukkantak egy 82 milliméteres aknavető gránátra, amelyet a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási helyen semmisített meg.

1595887233
 

Egy igazán különleges és ritka robbanószerkezetet találtak a Magyar Honvédség tűzszerészei május 13-án a Hajdú-Bihar megyei Balmazújvárosban. A Kossuth téri lakótelepen, faültetés közben találtak a munkások egy rozsdásodó robbanószerkezetet. Természetesen azonnal értesítették a tűzszerészeket, akik a helyszínre érve megállapították, hogy egy első világháborúból származó, az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege által használt 80 milliméteres aknavetőgránát került elő. A több mint kilencven éve a föld mélyén rozsdásodó szerkezet kiemelésének ideje alatt 180 lakást és nyolc üzlethelységet kellett kiüríteni, összesen több mint ötszáz embernek kellett elhagynia a lakását és a munkahelyét. A kiürítés után elkezdett vizsgálatok során az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőr megállapította, hogy a különleges robbanószerkezet biztosított állapotban van, s így az biztonsággal a központi gyűjtőbe szállítható. A lakók másfél óra múlva térhettek vissza lakásaikba.

Ugyancsak ki kellett üríteni a fővárosban a Műegyetem környékét május 15-én, miután a télikertben egy második világháborúból visszamaradt FAB-100-as, 100 kilogrammos, szovjet gyártmányú repeszromboló bombára bukkantak. A tűzszerészek a megtalált bomba kétszáz méteres körzetében kiürítettek minden épületet, így két lakóépületet és az egyetem két kollégiumi épületét is. A Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy a bomba nem tartalmazott gyújtószerkezetet, így a központi gyűjtőbe szállították.

A bejelentés szerint második világháborús aknát találtak május 15-én a Veszprém megyei Ajkán. A helyszínre érkező járőr a biztonságos munkavégzés érdekében kérte a rendőröket, hogy a környék több házából ideiglenesen telepítsék ki az ott lakókat. Ezt követően az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőr megállapította, hogy valójában nem egy akna, hanem mindössze egy rozsdás vascső okozott riadalmat az építkezésen. A lakók így rövid időn belül visszatérhettek otthonaikba.

Még ugyanezen a napon a Zala megyei Tóthszentmártonon is akadt dolga az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőrnek, hiszen a temetőhöz vezető aszfaltút mellett, a vízelvezető árok tisztítása közben találtak a munkások egy szovjet gyártmányú 85 milliméteres páncéltörő gránátot. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.