Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iszlám forradalom évfordulóját ünneplik

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 11. 8:38

Irán-szerte nagygyűléseken fognak megemlékezni csütörtökön a sah uralmát megdöntő forradalomról. A központi hivatalos ünnepséget a teheráni Azadi téren tartják majd, ahol a tervek szerint beszédet mond Mahmud Ahmadinezsád elnök. A külföldi újságírókkal szerdán közölték, hogy kizárólag a hivatalos ünnepségről számolhatnak be.

Az újságírók azokról az eseményekről nem tudósíthatnak, amelyeken esetleg az ellenzék is hallatni próbálja a hangját. Először fordul elő, hogy a külföldi média nem tudósíthat szabadon a forradalom évfordulójának ünnepségeiről.

Ellenzéki politikusok korábban arra szólították fel híveiket, hogy vonuljanak az utcákra csütörtökön . Ez előrevetíti annak veszélyét, hogy nyolc hónappal a vitatott elnökválasztás után ismét kiújulhat a politikai erőszak Iránban.

A hatóságok figyelmeztettek, hogy a reformpárti ellenzék kemény ellenlépésekre számíthat, ha megpróbálja a saját céljaira fordítani a csütörtöki, államilag szervezett megmozdulásokat. A hivatalos szóhasználat szerint az iráni nemzet egységének a demonstrálása „pofonként" csattan majd az ország nyugati ellenségeinek arcán.

Címkékévforduló