Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eldőlt: biztosan nem mennek oroszok Afganisztánba

Szöveg: htka.hu |  2010. február 11. 6:11

Az ötlet, hogy Oroszország esetleg katonailag támogassa a NATO afganisztáni misszióját, már egy ideje felmerült. Most azonban végleg elvetették. „Határozottan ellenezzük, hogy országunk katonákat küldjön Afganisztánba”, mondta ki a végső döntést Nyikolaj Patrusev, az Orosz Nemzetbiztonsági Tanács elnöke.

A kérdés legfelsőbb szintű megvitatására azért volt szükség, mivel több médium is azt sugallta, hogy Oroszország kész az együttműködésre. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár vasárnap azt nyilatkozta: nem zárja ki a lehetőségét egy esetleges afganisztáni orosz segítségnyújtásnak. Szerinte ugyanis fontos lenne Oroszország számára, hogy csökkentse az Afganisztánból hozzájuk áramló kábítószer-mennyiséget, ennek legjobb eszköze pedig az lenne, ha már a termelési fázisban megsemmisíthetnék az ültetvényeket.

„Az afganisztáni problémát inkább politikailag, mint katonailag kellene rendezni." – tette hozzá Patrusev. Az újabb afganisztáni háború ötlete az orosz vezérkar sok tagjában heves ellenzést váltott ki. Az 1979-89 között zajló, közel 15 000 szovjet-orosz katona halálát követelő háború megalázó veresége után a közvélemény heves ellenkezésére is számítani lehetett volna. Mindazonáltal Patrusev hangsúlyozta, hogy nem katonai eszközökkel továbbra is támogatják a NATO misszióját. Oroszország eddig is több szállítóhelikoptert adott el az Afgán Biztonsági Erőknek, és hozzájárult kiképzésükhöz.