Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az odaveszett ejtőernyősökre emlékeztek

Szöveg: Terenyi Krisztina szds., Kiss Antal ny. õrgy.<br /> |  2010. május 10. 12:55

Az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete is részt vett azon a hajdúsámsoni megemlékezésen, melyet vitéz Bakó István nyá. eje. alezredes, a Különleges Műveleti Zászlóalj tiszteletbeli parancsnoka, az 1941. április 12-én katasztrófát szenvedett ejtőernyősök egyetlen élő túlélője szervezett.

A város központjában, a Szabadság téren több köztéri szobor is található. A legrégebbi a Világháborús Emlékmű, melynek szoborcsoportja Némethy László alkotása. Az emlékmű eredetileg az I. világháború 273 hajdúsámsoni áldozatának állított emléket, de 1998-ban márványtáblára vésve felkerült rá a II. világháború áldozatainak, 122 elesett sámsoni katonának és 188 elhurcolt zsidó lakosnak névsora is. Az önkormányzattal együttműködve vitéz Bakó István emléktáblát készíttetett két volt bajtársa – Kerekes Imre és Klein Márton nevével, melyet az emlékmű oldalán helyezték el.
A megemlékezés a Himnusz eléneklésével vette kezdetét, majd ezt rövid műsor követte. A polgármester asszony köszöntőjét és emlékező beszédét követően vitéz Bakó István mondta el gondolatait. A jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet, majd a megemlékezés a Szózat hangjaival ért véget.
A megemlékezés és koszorúzást követően a polgármesteri hivatal által rendezett fogadás következett, ahol köszöntötték vitéz Bakó Istvánt 90. születésnapja alkalmából.

 

Bakó István 1920. április 22-én született. Magyar Királyi Honvéd ejtőernyős szakaszvezető, nyugállományú honvéd alezredes, ma már sajnos az egyetlen élő túlélője a magyar katonai ejtőernyőzés legnagyobb katasztrófájának.
1941. április 12-én a Délvidéki bevetésre induló ejtőernyősök között ö is ott volt a Savoia Marchetti 75 ejtőernyős szállító repülőgépben bajtársaival. A repülőgép röviddel a felszállás után a földhöz csapódott, a gép üzemanyaga, és a felmálházott lőszer, azonnal kigyulladt és pusztító tűzzel égett. A lángoló roncsból lélek jelenlétének és gyors helyzetfelismerésének köszönhetően ki tudott menekülni, de így is súlyos égési sérüléseket szenvedett megégett mindkét lába, arca, eltört bal karja és bal lába.

A programok befejezését követően megtekinthető volt a hajdúsámsoni kiállító terem is, amely 2007 áprilisa óta ejtőernyős emléktárgyakkal is gazdagodott, vitéz Bakó István adományozása révén, többek között Bakó István és Kerekes Imre eredeti, egyedülálló személyes emléktárgyaival.
A hivatalos rendezvények végén, vitéz Bakó István meghívásának eleget téve, otthonában, családias hangulatban köszöntöttük 90. jubileumi születésnapja alkalmából.

Fotó: Molnár János ny. őrnagy