Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ország, mely a szovjet-amerikai szembenállás áldozata lett

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. február 1. 9:34

1988. február 9-én Mihail Gorbacsov bejelentette, hogy a szovjetek elhagyják Afganisztánt, és még ebben az évben meg is kezdték a csapatok kivonását az ország területéről. Az utolsó orosz katonai kontingens húsz évvel ezelőtt, 1989. február 15-én hagyta el Afganisztánt.

Afganisztán, a XX. század történelmében az európai nagyhatalmak – Anglia, Franciaország, Szovjetunió – számára, stratégiailag mindig fontos térségnek számított. Az 1970-es években Afganisztán belpolitikai élete meglehetősen kiszámíthatatlan volt. 1973-ban Daud tábornok katonai puccsal szerezte meg a hatalmat, majd ezt követően egy öt éves baloldali kormányzás következett. A hatalmon lévő afgán népi-demokratikus párt azonban meglehetősen megosztott volt, az elemzők két markáns politikai irányzatot különböztettek meg. A Taraki-Amin csoportot, akikhez a városi értelmiség és a katonák tartozott, valamint a Babrak Karmal által vezetett irány, ahol a politikus a vidéki lakosság támogatására számíthatott. A szovjet politikai vezetés, az afgán kérdéssel csak 1979. márciusában kezdett el komolyabban foglalkozni.

1595883629
Ekkor a közép-keleten jelentős hatalmi változások következtek be. Ez azt jelentette, hogy a térségben az erőviszonyok radikálisan átrendeződtek az iszlám fundamentalizmus javára. Ugyanebben az időben zajlott az első komoly lázadás a nyugat-afganisztáni Herátban, a baloldalinak mondott kabuli kormányzat ellen. A kialakult politikai helyzet nyugtalanságot keltett Moszkvában.

A Politikai Bizottság március 18-i ülésén Alekszej Koszigin, Andrej Gromiko, Jurij Andropov is a beavatkozás ellen foglalt állást. Ezzel egyetértett a Szovjetunió hadseregének a vezérkara is. A Politikai Bizottság március 19-i ülésén már Leonyid Brezsnyev is részt vett, de nem tudta az előző nap hozott határozatot megváltoztatni. Végül az ülésen résztvevők elfogadták, hogy az ország nemzetközi pozícióját egy bizonytalan kimenetelű akcióval nem szabad kockára tenni. Az ezt követő hónapok élénk diplomáciai tevékenységgel teltek el, több szovjet politikai és katonai szakértő látogatott el a Afganisztánba és figyelték az országban történteket.

A hatalmon lévő Tarakit, a pártja szeptember 16-án leváltotta főtitkári funkciójából és Amin vette át tőle a hatalmat. A leváltott Tarakit nemsokára, október 8-án meggyilkolták és ezt követően, Amin kíméletlenül leszámolt Taraki híveivel is. Az új főtitkár igyekezett kapcsolatba lépni Amerikával, ami találkozott az amerikai elképzelésekkel. Az USA ugyanis, a Koemini ajatollah iráni hatalomátvételét követően kiszorult az országból, ezért új szövetségest kellett a térségben keresnie. A helyzetet bonyolította az is, hogy október végére az országon belül nagyon megerősödtek a különböző ellenzéki csoportok és egyre többen kötöttek szövetséget egymással, a fennálló hatalommal szemben.

1595883630
A Politikai Bizottság, a 1979. november 26-i ülésén hosszú vitát követően hozta meg a katonai beavatkozásról szóló döntését. A véglegesen megfogalmazott határozatot Brezsnyev irodájában december 12-én hagyta jóvá a PB néhány tagja. A határozatról a PB többi tagját, Brezsnyev másnap tájékoztatta úgy, hogy itt már nem szavaztak a beavatkozásról. A szovjet vezetés célja nem a gazdaságilag teljesen értéktelen ország megszerzése volt. Egyes politikai elemzők szerint, Afganisztánban a Szovjetunió az USA és Irán ellen harcolt. A szovjet politikai vezetés elsődlegesen attól tartott, hogy Iránban az azokban az években kibontakozó Iszlám Forradalom, Afganisztánon keresztül a Szovjetunió déli, muzulmán tagköztársaságait hamarosan eléri, mivel a határ két oldalán tadzsikok és üzbégek éltek. Az ország több felelős politikusa már előre kijelentette, hogy a beavatkozással a Szovjetunió a vesztébe rohan. Koszigin miniszterelnök a Központi Bizottságban sok esetben hangsúlyozta, hogy a beavatkozás terve hasonló kaland, mint az USA vietnami háborúja volt.

A katonai akció 1979. december 24-én vette a kezdetét. A szovjetek először az elektronikus hírközlést megbénították meg, majd megszállták a kabuli és a bagrami repülőtereket. A tökéletesen kiépített légihídon keresztül, három napon át a közel háromszáz szállító repülőgép, több mint ötezer ejtőernyőst és a harcokhoz szükséges fegyvert és felszerelést szállított át. December 26-án a KGB Alfa fedőnevű különleges egysége megrohamozta az elnöki palotát és a rádiót. Amint és családját megölték. Üzbegisztánból, Türkmenisztánból és Tadzsikisztánból egy-egy szovjet hadosztály tört be az országba, ellenállás az afgánok részéről ekkor még nem volt, ezért gyorsan haladhattak a stratégiai célok felé. Afganisztán területén a kezdetben 40 ezer, később 100 ezer szovjet katona állomásozott. A szovjet katonai vezetés, mint később kiderült rosszul mérte fel a beavatkozás következményeit.

1595883630
 

Az afgán hadsereg ugyan szétesett, de a lakosság nem fogadta el a megszállást és ellenálltak. Egymás után alakultak meg a szabad gerilla csapatok és az egységeiket a hegyekben szervezték meg. Ott, ahol nagyon jó helyismerettel rendelkeztek. Az ellenállási mozgalom a pakisztáni határ mellett lévő hegyekben volt a legerősebb, ott ahol a gerillák biztos menedéket találhattak és az utánpótlás is erről érkezett. A szovjet katonai vezetés nem számolt jelentős ellenállással, ezért a hadműveleteket is csak kilenc hónapra tervezték. A háború kilenc évig tartott és a szovjet veszteség meghaladta a tizennégy ezer szovjet katonát. A mudzsahedinek, 1980 elején a nagyvárosok kivételével még az ország 90%-át kezükben tartották. A gerillák legtöbbet a szovjetek utánpótlási útvonalait támadták, kiemelten a Salang -hágónál lévőt, amely a fővárosba, Kabulba vezetett. A falvak lerombolása és a sorozatos szovjet katonai támadások elnéptelenítették a vidéket, a lakosság a magas hegyekbe húzódott fel, de sokan – közel négy millióan – Iránba és Pakisztánba menekültek. Ennek a középrétegnek az elvesztése egy olyan érvágás volt Afganisztán történelmében, aminek a pótlására évtizedekre van szükség.

1595883630
Az USA, Pakisztánon keresztül nagyon sok pénzzel támogatta a gerillákat, de több olyan korszerű fegyvert is átadott, mint például a hő követő stinger – légvédelmi rakéta, amelyet az afgánok sikeresen alkalmaztak a szovjet harci helikopterek ellen. Ezen kívül a mudzsahedineket nem csak fegyverrel és felszereléssel támogatták Iránból és Szaúd-Arábiából. Önkéntesek ezrei özönlötték el az országot, a világ minden muszlin közösségéből. Az is tény lett mára, hogy az Afganisztánba érkező önkéntes harcosok között ott volt a fiatal Oszama bin Laden is.

Az USA akkori elnöke ekkor még nem érezte, hogy ez az egyszerű regionális konfliktus hova vezethet. A szovjet politikai vezetés, pedig nem tudhatta, hogy az afgán beavatkozással olyan szellemet engedtek ki a palackból, amelynek hatását ma is érzi a világ.